fbpx

La o grădiniță din capitală părinții ar fi obligați să achite o taxă de înscriere de 1000 de lei. Reacția directoarei și a contabilei

Deși se tot vorbește despre interzicerea colectării diferitor taxe în instituțiile de învățământ, fenomenul pare încă să persiste. Este cazul și Grădiniței nr.211 de pe strada Igor Vieru 3. 

Urmărește-ne pe Telegram și Instagram.

Astăzi, la ședința Primăriei, edilul interimar al capitalei, Ruslan Codreanu, a menționat că pe parcursul săptămânii trecute a primit mai multe mesaje de la părinții care au încercat să-și înscrie copiii în respectiva instituție preșcolară. Potrivit lor, administrația i-ar obliga să achite câte 1000 de lei, sub pretextul că banii vor fi gestionați pentru diverse necesități ale copiilor și grădiniței, de responsabilii din cadrul Asociației Obștești „Odoraș”, care a încheiat un contract cu instituția.

„În decembrie am solicitat să fie revăzute statutele asociațiilor obștești, astfel încât să nu fie percepută taxa de înscriere pentru copii la grădiniță. Se pare că unii directori nu au înțeles rugămintea mea. Vorbesc despre instituția de educație timpurie nr.211. Pe parcursul săptămânii trecute am primit mesaje că se percepe taxa de înscriere de 1000 de lei, sub paravanul că este pentru Asociație.

Eu rugat să nu fie astfel de ascunzișuri legale ca părinții să fie obligați să-și înscrie copiii la grădiniță. Vă rog să faceți un control, eu am să vă trimit și mesajele pe care le-am primit din partea părinților, dar bănuiesc că și Direcția le primește. Mergem până la rezilierea contractului cu Asociția Obștească „Odoraș”, dacă altfel nu se înțelege”, a spus Ruslan Codreanu.

Contactată de reportera ZUGO, directoarea instituției preșcolare, Svetlana Nazîru, ne-a comunicat că nu se implică direct în procesul de înscriere a micuților, dar cunoaște despre cazurile discutate la Primărie. Potrivit acesteia, o persoană anonimă s-ar fi plâns pe un grup pentru părinți de pe Facebook că i s-ar fi perceput bani la înscrierea în instituția respectivă, însă, spune directoarea, aceasta „este o aberație”.

„Asociația este responsabilă. Eu nu duc contabilitatea. Credeți că vreun director s-ar apuca să colecteze bani de la părinți?”, a declarat Svetlana Nazîru, directoarea Grădiniței nr.211.

Totodată, am luat legătură și cu contabila instituției, Svetlana Chișlari, care a recunoscut că în grădiniță se percepe o sumă de 1000 de lei. Însă, spune ea, este „o taxă benevolă de aderare la Asociație, nu de înscriere la grădiniță”. 

În același timp, Chișlari ne-a spus că lunar, părinții achită câte 300 de lei, bani destinați pentru cheltuieli de amenajare a spațiilor pentru copii, procurarea inventarului necesar pentru curățenie și alte necesități ale grădiniței.

„Se eliberează două bonuri. Unul de 1000 de lei și unul de 300 de lei. Părinții merg la bancă și achită și nu este nici o problemă. Banii sunt gestionați de Asociație – pentru lucrări de reparație, că Direcția Educație nu alocă bani pentru asta”, a mai adăugat Svetlana Chișlari.

De menționat că, potrivit șefei Direcției Generale Educație Tineret și Sport, Rodica Guțu, înscrierea în instituțiile de învățământ din Republica Moldova are loc fără abateri, prin intermediul platformelor e-școală și e-grădiniță. Până acum, au fost aceeptate 4279 de cereri de inscriere și mai sunt disponibile 3651 de locuri.

„Directorul este obligat să se țină de prevederile metodologiei de înscriere. Sunt o categorie de copii care sunt avatajați, de aceea preferință li se va da celor care sunt din familii defavorizate. Noi monitorizăm”, a menționat șefa DGETS, Rodica Guțu.

Articole asemănătoare

Back to top button