fbpx

Kuleba: Ucraina vrea un summit pentru încheirea războiului, organizat la ONU până la finalul lunii februarie

Ucraina vrea sa organizeze un summit pentru incheierea razboiului pana la sfarsitul lunii februarie, la ONU, mediat de secretarul general Antonio Guterres, a declarat ministrul ucrainean de externe, Dmitro Kuleba, intr-un interviu pentru AP.

Urmărește-ne pe Telegram și Instagram.

Acesta a mai spus ca Rusia probabil nu va participa la acest summit pentru pace si conditioneaza discutiile cu Moscova de lansarea unui proces international pentru crime de razboi, scrie StirileProTV.

„ONU ar putea fi cel mai bun loc pentru organizarea acestui summit, pentru ca nu este vorba despre a face o favoare unei anumite tari”, a declarat Kuleba pentru Associated Press.

„El (Antonio Guterres, n.r.) s-a dovedit a fi un mediator eficient si un negociator eficient si, cel mai important, ca un om cu principii si integritate. Asa ca am saluta participarea lui activa”, a mai spus Kuleba despre rolul lui Guterres.

ONU a dat un raspuns foarte prudent.

„Asa cum a spus secretarul general de multe ori in trecut, el poate media doar daca toate partile doresc ca el sa medieze”, a declarat luni purtatorul de cuvant asociat al ONU, Florencia Soto Nino-Martinez.

Intrebat daca Rusia va fi invitata la summit, Kuleba a spus ca Moscova va trebui mai intai sa fie anchetata penal pentru crime de razboi de o instanta internationala.

„Ei pot fi invitati la acest pas doar in acest fel”, a spus Kuleba.

Ministrul ucrainean de Externe a mai spus ca alte state ar trebui sa se simta libere sa discute cu rusii, asa cum sa intamplat inainte intre Turcia si Rusia, privind acordul pentru exportul cerealelor ucrainene.

Ucraina va face tot posibilul pentru a castiga razboiul in 2023, a mai spus Kuleba.

„Toate razboaiele se incheie pe cale diplomatica. Toate razboaiele se incheie ca urmare a actiunilor intreprinse pe campul de lupta si la masa negocierilor”, a mai spus el.

Moscova a reactionat la interviul acordat de Kuleba. Purtatorul de cuvant al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat agentiei de presa de stat RIA Novosti ca Rusia ,,nu a respectat niciodata conditiile impuse de altii. Doar pe ale noastre si bunul simt.”

Un purtator de cuvant al Kremlinului a declarat saptamana trecuta ca niciun plan de pace ucrainean nu poate reusi daca nu va lua in considerare ,,realitatile de astazi, care nu pot fi ignorate” – facand referire la cererea Moscovei ca Ucraina sa recunoasca suveranitatea Rusiei asupra Peninsulei Crimeea, care anexata in 2014, precum si alte castiguri teritoriale.

Kuleba a mai spus ca este ,,absolut multumit” de rezultatele vizitei presedintelui Volodimir Zelenski in SUA saptamana trecuta si a dezvaluit ca guvernul american a facut un plan special pentru a pregati bateria de rachete Patriot sa fie operationala in tara in mai putin de sase luni. De obicei, antrenamentul dureaza pana la un an.

Articole asemănătoare

Back to top button