fbpx

Japonia, determinată să organizeze Jocurile Olimpice în ciuda zvonurilor privind o anulare

Prim-ministrul japonez şi organizatorii Jocurilor Olimpice de la Tokyo, amânate anul trecut din cauza pandemiei de coronavirus, şi-au reafirmat, vineri, intenţia de a organiza competiţia în această vară, în ciuda informaţiilor conform cărora guvernul nipon ar fi renunţat deja în secret, informează Agerpres.

Urmărește-ne pe Telegram și Instagram.

„Sunt determinat să găzduiesc Jocurile Olimpice sigure la Tokyo, ca un semn al victoriei umanităţii asupra noului coronavirus”, a declarat premierul Yoshihide Suga în cadrul unei şedinţe parlamentare.

Într-un comunicat dat publicităţii, comitetul organizator Tokyo-2020 a reamintit totodată, vineri, că „este total concentrat” asupra pregătirilor pentru Jocurile Olimpice (23 iulie-8 august), la unison cu guvernul nipon şi cu oraşul Tokyo, Comitetul Internaţional Olimpic (CIO) şi Comitetul Internaţional Paralimpic (CIP).

Conform jurnalului britanic The Times, care a citat, joi, o sursă din cadrul coaliţiei aflate la putere în Japonia, guvernul ar fi decis deja în secret că Jocurile Olimpice sunt imposibil de organizat anul acesta, ţinând cont de recrudescenţa cazurilor de coronavirus, inclusiv în Japonia.

Pentru a-şi salva însă imaginea, guvernul ar căuta să se asigure în prealabil că Tokyo va organiza Olimpiada din 2032, viitoarea ediţie disponibilă după cele de la Paris-2024 şi Los Angeles-2028, conform aceleiaşi publicaţii.

Însă purtătorul de cuvânt adjunct al guvernului Japoniei, Manabu Sakai, a afirmat că „nimic nu este adevărat” în articolul publicat de Times, iar preşedintele Comitetului olimpic australian, Matt Carroll, a calificat drept zvon nefondat”  informaţia conform privind anularea JO de la Tokyo.

Preşedintele Comitetului Internaţional Olimpic (CIO), Thomas Bach, s-a declarat convins, joi, că Jocurile Olimpice de la Tokyo vor avea loc în această vară, adăugând totodată că „nu există un plan B”.

Nu avem în acest moment niciun motiv să credem că Jocurile Olimpice de la Tokyo nu se vor deschide pe 23 iulie pe Stadionul Olimpic din Tokyo. De aceea nu există un plan B şi de aceea suntem total angajaţi să facem din aceste Jocuri unele sigure şi reuşite”, a spus Bach într-un interviu acordat agenţiei nipone Kyodo, cu şase luni înaintea JO.

Marţi, directorul general al Comitetului de organizare, Toshiro Muto, a afirmat, la rândul său, că responsabilii Tokyo-2020 sunt „inflexibili” în privinţa desfăşurării Jocurilor Olimpice în această vară, nefiind luată în calcul nicio altă variantă. Acesta nu a exclus, însă, posibilitatea ca Jocurile să poată avea loc eventual fără spectatori, în condiţiile în care pandemia de coronavirus continuă să facă ravagii în întreaga lume, inclusiv în Japonia.

Taro Kono, un ministru important al guvernului nipon, a recunoscut săptămâna trecută că nimic nu trebuie să fie exclus în privinţa Jocurilor Olimpice.

Urmărește cele mai importante noutăți și pe canalul de Telegram ZUGO.

Articole asemănătoare

Back to top button