fbpx

Irina Vlah transmite o „lecție istorică” șefei statului: „Dna Sandu, fiți deșteaptă!”

Irina Vlah, președinta Asociației Obștești „Platforma Moldova”, a transmis un mesaj către președinta R. Moldova, „O lecție de istorie politică pentru Maia Sandu”. Într-o declarație publicată miercuri, 6 martie, pe IPN, Vlah remarcă că acțiunile recente ale guvernului condus de Maia Sandu, inclusiv anunțul unui posibil referendum și modificările propuse în legislația electorală, indică o stare de „disperare” în efortul de a rămâne la putere.

Urmărește-ne pe Telegram și Instagram.

Irina Vlah atrage atenția șefei statului asupra faptului că modificările legislative motivate de interese proprii nu au dus niciodată la menținerea sau consolidarea puterii politice și aduce în discuție mai multe exemple, inclusiv schimbările din 2000 și 2009, evidențiind că tentativele de a manipula regulile electorale au avut consecințe contrare pentru cei la putere.

„Pe data de 23 martie 2000, cei ce reprezentau atunci coaliția majoritară, au inițiat ridicarea pragului electoral pentru partide de la 4% la 6%. Au făcut-o ca să-și împiedice un oponent anume să treacă în Parlament. Știți care a fost rezultatul? Oponentul vizat de această modificare a trecut în Parlament, iar cele trei partide din coaliția majoritară au rămas în afara Parlamentului. Interesant este că 2 dintre ele au avut peste 5% și, dacă nu modificau abuziv legislația, treceau în Parlament.

Exact așa s-a întâmplat și cu modificarea Constituției pe data de 5 iulie 2000. Atunci, s-a trecut la forma parlamentară de guvernare și alegerea Președintelui țării în Parlament numai pentru a-l împiedica pe șeful statului de la acea vreme să obțină un nou mandat. Știți cine a căzut în această groapă? Tot acei care i-au săpat-o Președintelui de atunci.        

Vă voi aminti în context și de cunoscuta lege nr. 76 din data de 10 aprilie 2008, dar și de modificările la legislația electorală din 15 iunie 2009. Ce spunea opoziția de atunci? Că guvernarea croia legislația după propriul său interes pentru a se menține la putere. Dar, aceasta nu a ajutat – în 2009 puterea în Republica Moldova s-a schimbat. 

Dar și cei care au venit la putere în 2009 nu au fost mai breji. Vă amintiți de legea nr. 119 din data de 18 iunie 2010? Prin noua modalitate de distribuire a mandatelor după alegeri și prin stabilirea unor reguli convenabile lor privind votarea peste hotare, cei de la guvernare au încercat să tragă jarul spre turta lor, dar aceasta i-a ajutat doar pe termen scurt, nu și pe termen mediu sau lung.    

Sau, haideți să ne amintim și de referendumul din 5 septembrie 2010. El a fost inițiat cu un scop clar – să rezolve o problemă de moment pe care o aveau cei de la putere, dar a eșuat. Apropo, tot atunci a fost testată și deschiderea secțiilor de votare suplimentare peste hotare. Cei de la putere au făcut totul pentru a-și promova propriile interese prin acest test. Unde sunt ei acum – cred că știți prea bine. 

Un alt exemplu – sistemul electoral mixt, inventat special pentru alegerile din 24 februarie 2019 cu un singur scop – cei de la guvernare să-și mențină puterea. I-a ajutat acest lucru? Nu! În acel an, s-a produs o nouă schimbare de putere în Moldova.

În final, Irina Vlah o îndeamnă pe Maia Sandu să învețe din greșelile altora și să renunțe la modificările legislative.

„Toate cazurile enumerate de mine mai sus arată că cei ce încearcă să folosească puterea pentru a crea reguli de joc în alegeri convenabile lor, până la urmă pierd. Ei cad în gropile pe care le sapă altora. De aceea, eu cred că trebuie să vă gândiți bine, Doamna Sandu, cât încă mai aveți timp. Analizați istoria și faceți concluzia de rigoare. Iar concluzia poate fi doar una – renunțați să mai umblați la legislație și să croiți reguli care, nu știu de ce, credeți că vă vor ajuta să rămâneți la putere. O vorbă înțeleaptă spune: Deștepții învață din greșelile altora…. Dna Sandu, fiți deșteaptă!”, se mai arată în mesajul lui Vlah.

Amintim că Asociația obștească „Platforma Moldova” a lansat campania națională „Vocea Poporului”. Anunțul a fost făcut la sfârșitul lunii februarie curent de președinta asociației, Irina Vlah. Fosta bașcană a Găgăuziei a adăugat în discursul de atunci că cetățenii se confruntă zilnic cu „vremurile bune” aduse de cei ce se declarau cândva „oameni buni”.

Articole asemănătoare

Back to top button