Ion Chicu, despre responsabilizarea fiscală a întreprinderilor HORECA: Se ascund venituri de 400%
Chiar dacă au beneficiat cel mai mult din urma recentei reforme fiscale, întreprinderile din sectorul HORECA (hoteluri, restaurante, cafenele) continuă să manifeste indisciplină fiscală. Potrivit ministrului Finanțelor, Ion Chicu, un simplu control a depistat că, doar în cazul unei cafenele, vânzările reale sunt de 4 ori mai mari decât cele declarate și supuse impozitării.
Mai mult, acest sector înregistrează cele mai multe cazuri de neeliberare a bonului fiscal și există indicii că nici sistemul de salarizare este fentat de către întreprinderi.
„Analiza nivelului de salarizare în acest sector (analizate date despre circa 600 companii) ne-a arătat, că salariul mediu declarat în acest sector a constituit la finalul trimestrului IV … 2792 lei. Cam aproape de 2,5 ori mai putin decat media pe economie.
Marea majoritate a cazurilor de neeliberare a bonurilor de casa și, deci, a camuflării cifrei de afaceri reale, revine tot acestui sector. În urma instituirii postului fiscal la una din cafenele de pe „pietonala” din preajma ministerului finanțelor, am depistat că valoarea reală a vănzărilor zilnice o depașește pe cea declarată anterior de tocmai 4 ori. Adică 400%”, scrie Ion Chicu într-o postare pe pagina sa de Facebook.
Ministrul Finanțelor consideră că acumulările record a veniturilor la bugetul de stat se datorează unui mixt de ingrediente precum atitudinea conștientă a oamenilor de afaceri; politicile Guvernului de diminuare a poverii fiscale și presiunii administrative; eficientizarea activității Serviciului Fiscal de Stat, Serviciului Vamal și a altor autorități competente.
Ion Chicu mai spune că autoritățile intenționează să creeze mecanisme care să elimine concurența neloială între agenții economici (evazioniștii sunt, evident, avantajați) și să reducă drastic apetitul de evaziune fiscală. Un plan de acțiuni în acest sens a fost deja elaborat de Serviciul Fiscal de Stat.
Totuși, ministrul este și recunoscător agenților economici, care au răspuns adecvat eforturilor guvernului îndreptate spre ameliorarea climatului de afaceri și au sporit semnificativ nivelul conformării fiscale.
„Fac, totodată, un îndemn în adresa celor reticienți, încă, să cîntărească foarte-foarte bine toate „PROs-urile si CONs-urile” acțiunilor lor evazioniste. Vă asigur, PRO-urile sunt doar iluzorii.
Este necesar, bineînțeles, ca și noi, consumatorii, să fim mai exigenți față de comportamentul unor agenți economici. Nu este dificil să solicităm bonul de casă. Haideți s-o facem. Cum n-o dai – 400%”, a subliniat Ion Chicu în postarea sa de pe Facebook.