Investigație: Viața „de lux” a lui Cristian Rizea, închisoare, TikTok și datorii în tot orașul
Trăia singur – nici soția, nici amanta nu erau lângă el. Purta haine scumpe și nu ieșea niciodată din curte fără bodyguarzi. Lua micul dejun într-un un local din centrul orașului, apoi se îndrepta spre una dintre judecătorii. După procese, pe la ora prânzului, mânca la un restaurant fițos, unde zăbovea ore în șir pe TikTok sau discuta cu tot felul de persoane. Pe urmă își vizita iubita sau mergea la oficiu, unde modera o așa-zisă emisiune televizată. De regulă, se certa cu toți. Și așa era zi de zi, povestesc fostele sale gărzi de corp, care totuși n-au înțeles cum acest om făcea bani, dacă de fapt nu se ocupa cu nimic. Pe de altă parte, mulți moldoveni se plâng astăzi că respectivul i-a amăgit de sume importante de bani. O investigație Jurnal.md detaliază cum acest personaj controversat a reușit să își mențină un nivel de trai luxos, atrăgând în același timp suspiciuni și plângeri privind practicile sale financiare.
Fostul deputat PSD Cristian Rizea, deținut în prezent la penitenciarul Rahova, a obținut cetățenia moldovenească în 2017 și s-a refugiat la Chișinău cu o lună înainte de a fi condamnat în România la 4 ani și 8 luni de pușcărie pentru trafic de influență, spălare de bani și influențare a martorilor. Supărat pe justiția de la București, el a declarat ulterior că România caută să îngenuncheze R. Moldova prin proiectul de reunificare a statelor românești.
Dar înainte de a vorbi despre șederea sa la Chișinău, să vedem cu ce se ocupa Rizea la el acasă. În dosarul care l-a băgat la ocnă, era acuzat că a pretins de la un om de afaceri 300 000 de euro pentru a interveni pe lângă autorități în scopul rezolvării unor interese personale și că a deturnat din fondurile europene peste 1 000 000 de euro în anii 2004-2006, când era director general al Agenției Naționale pentru Sprijinirea Inițiativelor Tinerilor. Această sumă era destinată pentru renovarea unui centru de odihnă pentru persoanele cu dizabilități de la Eforie Sud, dar, în urma încheierii unor contracte frauduloase, a ajuns la unele companii ale așa-zisei soacre a funcționarului, Jana Sterian, implicată în mai multe scheme oculte dirijate de fostul deputat. Menționăm că femeia în cauză era prezentată de către Rizea drept mamă vitregă a soției sale.
Dat pe mâna procurorilor de către fratele său
Un alt milion de euro a ajuns în buzunarele controversatului politician după ce acesta a vândut toate proprietățile din România ale fratelui său Bogdan, care muncește în Spania, și a pus mâna inclusiv pe banii din conturile mamei sale. Despre aceasta Bogdan Rizea a povestit presei române în 2011, când a depus un denunț în această privință la Parchetul General de la București. În replică, fostul deputat a declarat că fratele său este bolnav psihic.
Alteori, Rizea se mulțumea și cu sume mai mici. Presa de peste Prut anunța că, în 2016, fiind candidat la parlamentare, el a chefuit la un hotel din Vaslui, unde nu a achitat în jur de 2000 de euro. Mai târziu, ar fi plecat cu niște prieteni la odihnă la Monte Carlo, fără să plătească 4000 de euro pentru zece bilete de avion. Atât personalul hotelului, cât și directorul agenției de turism, care i-a dat biletele pe gratis, au recunoscut că s-au bazat pe încredere. Ei nu au mai putut să-și recupereze banii, fiindcă Rizea avea înscris pe numele său doar un loc de parcare. Și asta în timp ce conducea un Ferrari de 200 000 de euro și un Mercedes de 100 000 de euro și avea companii înregistrate pe numele mamei și al șoferului său.
Conform portalului instanțelor de judecată de peste Prut, în mai multe dosare cu privire la tranzacțiile suspecte ale familiei fostului deputat este implicată și soția sa, Josette Ane Marie Rizea, anterior Niculina Ana Maria Suditu. De fapt, și Cristian Rizea are mai multe identități. Devenind cetățean al R. Moldova, în 2019, el și-a schimbat numele în Mihai Cristian Luigi.
La Chișinău, își înscria bunurile pe numele soției
Cine și de ce i-a acordat cetățenia moldovenească deocamdată nu e clar. Din declarațiile sale se înțelege că la început s-a aflat în relații bune cu Vlad Plahotniuc, iar mai târziu s-au certat. Poate că oligarhul l-ar fi ajutat în acest sens, dacă președintele de atunci, Igor Dodon, nu minte când spune că nu știa nimic despre aceasta. Oricum, pe 3 noiembrie 2020, Dodon i-a retras cetățenia, după care Rizea a petrecut șase luni la penitenciarul nr. 13 din Chișinău. Era acuzat că a obținut cetățenia ilegal, ascunzând de autoritățile noastre problemele sale cu justiția din România. În cele din urmă, a fost declarat indezirabil pe teritoriul R. Moldova, fiind extrădat peste Prut la 27 aprilie 2023.
Mutându-se cu traiul la noi, Rizea a avut grijă să-și ascundă bunurile exact ca și în România, situație care îl asigura că nu are ce pierde în cazul unor litigii. Astfel, în noiembrie 2018, el ar fi încheiat cu soția sa un contract prin care primea ca împrumut de la ea 120 000 de euro pe termen de zece ani și se obliga să pună în gaj o mașină Range Rover, fabricată în 2016. Documentul, semnat chipurile la Frankfurt, nu este autentificat la notar, nici semnat de o terță persoană. Iar în martie 2019, fugarul din România și-a gajat către nevastă somptuosul său automobil, printr-un act notarial.
La Chișinău, familia Rizea a trăit la chirie până în 2021, când și-a cumpărat o casă cu trei nivele într-un cartier select, pe strada Cireșilor. Conform actelor cadastrale, imobilul are 157,8 metri pătrați, însă agenții imobiliari îi estimează suprafața la 450 de metri pătrați. Oficial, palatul este înscris pe Josette Ane Marie Rizea.
Întreaga investigație o puteți citi pe Jurnal.md.