Investigație RISE Moldova: Generalul lui Putin din UTA Găgăuzia
Unul dintre cei mai influenți generali ai președintelui rus Vladimir Putin implicat în invazia rusă din Ucraina încă din primele minute se numește Nicolai Cioban și este originar din Găgăuzia, Republica Moldova.
Potrivit unei investigații rise.md, Nicolai Cioban a fost responsabil de parașutiștii trimiși să ia cu asalt capitala Ucrainei și de un grup de soldați ruși, mobilizați și antrenați anul trecut de militari de elită supranumiți „Zeii războiului”, activi în regiunea Kursk din Rusia, dar și în Donbas.
De asemenea, se cunoaște că acum un an, acesta asculta cu mare atenție discursul lui Vladimir Putin despre așa-numita operațiune militară specială în Ucraina, dar și mesajele sale anti-NATO.
Nicolai Cioban în vârstă de 52 de ani este originar din Cazaclia, Găgăuzia. Acesta a fost avansat la finalul deceniului trecut de către Vladimir Putin la gradul de general-maior.
În timpul documentării despre Nicolai Cioban, echipa rise.md a găsit un cont anonim de Telegram, utilizatorul căruia era: Nicolai Cioban. Acesta a fost creat în anul 2022, cu numele afișat public: „Nick Nick”. La scurt timp, au fost identificate peste 3.000 de masaje publicate de Cioban în 54 de grupuri din Republica Moldova, Federația Rusă și Ucraina. S-a dovedit că acesta era foarte activ în grupuri militare.
Acest utilizator comenta în detaliu unele operațiuni ale parașutiștilor ruși în Ucraina, trupe pe care Cioban le controlează. De asemenea, acesta îl promova adesea pe Vladimir Putin și, într-un comentariu, l-a ironizat într-un limbaj codat pe generalul Teplinski, șeful lui Cioban. În același timp, utilizatorul venea cu reacții în grupurile din Republica Moldova în care se discutau subiecte politice legate de Găgăuzia.
În bucătăria militară
La scurt timp după ce și-a creat contul, primele mesaje ale lui Nick au fost postate pe un grup dedicat bucătăriei uzbece: „Cartofii să fie buni… Ei bine, am adăugat puțină verdeață…”, scria el.
De la bucătăria uzbecă, însă, s-a trecut rapid la discuții despre politică, subiecte militare, în care se promovau activ propaganda rusă. Schimbarea nu a trecut neobservată de alți utilizatori, care scriau: „O victimă completă a propagandei și televiziunii ruse!”, în timp ce alții l-au etichetat „Poate ești un spion „prost””.
În 2023, Nick era foarte activ în grupurile „Vagonul moldovenesc”, „Istoria militară” și pe un grup de la Tiraspol.
Într-o publicat, Nick a propus și schimbarea denumirii Aeroportului Internațional Chișinău. „Am scris deja, dar să reamintesc! Există o candidatură mai demnă. Numele lui va uni popoarele României, Moldovei, Transnistriei și Ucrainei! Aeroportul Chișinău ar trebui să poarte numele lui Gheorghe Pintilie”, care a fost un securist român născut la Tiraspol și racolat de sovietici.
Tot Nick a publicat zeci de comentarii pe un grup ucrainean – Caganatul Găluștilor (Галушкин Каганат), care are o imaginea de copertă cu emblema și denumirea organizației de mercenari Wagner.
Unde locuiește generalul Cioban
În urma invaziei din Ucraina, Agenția Cadastrală de la Moscova nu mai face publice informațiile despre proprietari. Cu toate acestea, rise.md a obținut careva informații despre mai multe apartamente care ar aparține familiei Cioban.
Acesta are trei copii, o fată și doi băieți. Fiica sa, Anna, în vârstă de 22 de ani, studentă la criminalistică, împreună cu soția lui, Natalia, au viza de reședință într-un apartament de 87 de metri pătrați. Acesta este situat pe strada Polina Osipenko din Moscova, la câteva minute de mers pe jos de Aviapark Mall, cel mai mare centru comercial din Rusia. Imobilul, construit în 2014, este evaluat la aproximativ 300.000 de dolari.
În ultima declarație de avere disponibilă public, datând din 2019, Cioban a indicat că deține două terenuri și patru apartamente, dintre care două erau în folosință. Totodată, până în 2018, în declarația de avere figura și un automobil de model Toyota Land Cruiser.
Citește întreaga investigație aici.