fbpx

Investigație Rise: Cum își construiește Ilan Șor imperiul de afaceri în Rusia, Dubai și Kârgâzstan

Oligarhul fugar Ilan Șor s-a infiltrat pe piețele din Kârgâzstan și Emiratele Arabe Unite ca să ocolească sancțiunile occidentale impuse Rusiei după invazia din Ucraina. RISE Moldova a descoperit un server ascuns care conectează mai multe site-uri de transferuri financiare și criptomonede, administrate de Ilan Șor și controlate de Kremlin.

Urmărește-ne pe Telegram și Instagram.

Una dintre aceste platforme ne asigură că putem transfera bani de pe teritoriul Federației Ruse către orice colț din lume, inclusiv la Chișinău, în orice valută și cu un comision minim.

Condamnat în Moldova la 15 ani de închisoare pentru escrocherie și spălare de bani, liderul blocului politic „Victorie”, Ilan Șor, își continuă operațiunile din Moscova, unde firmele sale îi aduc venituri de miliarde de ruble.

Ilan Șor este cetățean al Republicii Moldova, al Israelului și, de anul trecut, al Federației Ruse, unde face afaceri cu guvernul rus. La Chișinău, Șor a fost condamnat la 15 ani de închisoare în dosarul „Frauda bancară”. Mai mult, el a fost obligat să plătească peste 5 miliarde de lei (aproximativ 280 de milioane de dolari) drept prejudiciu în favoarea Băncii de Economii a Moldovei. În decembrie 2024, Curtea Supremă de Justiție a menținut această decizie emisă anterior de Curtea de Apel Chișinău.

Frauda bancară, cunoscută și sub numele de „Miliardul dispărut” sau „Furtul miliardului”, a dus la prăbușirea a trei bănci: Banca de Economii SA, Banca Socială SA și Unibank SA. Acest lucru s-a întâmplat după ce, în perioada 2012-2014, instituțiile bancare au acordat împrumuturi în valoare de 2,9 miliarde de dolari americani unor persoane interpuse și companii paravan, care acționau în interesul unor organizații criminale.

Banii proveniți din aceste împrumuturi au fost apoi redirecționați prin conturi bancare letone, după care au fost distribuiți în mai multe jurisdicții, inclusiv unele sume revenind în Moldova.

Tot anul trecut, fostul lider al Partidului Șor a înființat la Moscova cinci companii, deși era dat în urmărire internațională și se afla sub sancțiuni occidentale. În unele dintre aceste firme, el s-a asociat cu bănci de stat din Rusia.

RISE Moldova a dezvăluit că Ilan Șor, împreună cu PromsvyazBank (PSB), o bancă de stat aflată sub controlul direct al lui Vladimir Putin, a creat holdingul A7. Acest holding deține și alte firme cu denumiri asemănătoare, precum A71 și A7-Agent SRL. Între timp, numele lui Ilan Șor a fost eliminat din unele registre publice.

În baza de date a companiilor din Rusia, el nu mai figurează ca asociat majoritar al holdingului A7 cu peste 100 de angajați.

În documentele actualizate ale companiei A7 apar doi asociați: unul este PromsvyazBank, iar celălalt nu poate fi identificat, deoarece informația nu mai este publică.

Cu toate acestea, RISE Moldova a consultat un raport financiar al firmei, semnat de Șor în martie anul curent, în care el declara că este în continuare asociatul majoritar și directorul companiei A7.

Holdingul A7 a încasat anul trecut un venit de peste 12 miliarde de ruble, echivalentul a aproximativ 152 de milioane de dolari, adică mai mult de jumătate din prejudiciul pe care Ilan Șor trebuie să-l restituie Băncii de Economii a Moldovei.

Grupul A7 a obținut împrumuturi de zeci de miliarde de ruble de la VEB.RF, o corporație guvernamentală de dezvoltare a Federației Ruse, condusă de Vladimir Putin în calitate de președinte al Consiliului de Administrație. VEB.RF se află sub sancțiuni internaționale și a fost deconectată de la sistemul SWIFT.

Începând cu luna martie a acestui an, firma A71, condusă de Ilan Șor, a semnat două noi contracte de credit, cu o valoare totală de peste 1,3 miliarde de dolari.

ÎN SPATELE ADRESELOR IP ALE HOLDINGULUI A7


Rise.md a făcut o analiză tehnică prin metoda reverse IP lookup ca să identifice toate domeniile web găzduite pe aceeași adresă IP.

Rezultatele arată că nouă site-uri sunt asociate cu adresa IP 145.239.67.57.

Reverse IP Lookup Results - 9 domains hosted on IP address 145.239.67.57

Domain
1.a7a5.io
2.a7a5.kg
3.alaynt.com
4.anykey.pro
5.favnirtrade.com
6.ilan-shor.com
7.muzpan.com
8.talas-gm.com
9.usdkg.io

Printre acestea se regăsesc mai multe pagini web ale holdingului A7 active în Rusia și Kârgâzstan, dar și ilan-shor.com, un domeniu ce poartă numele oligarhului, precum și favnirtrade.com, care aparține unei firme înregistrate în Dubai.

Totodată, am descoperit că aceste site-uri nu doar că sunt găzduite la aceeași adresă, ci sunt legate între ele printr-o infrastructură tehnică comună cum ar fi servere de e-mail care folosesc IP-uri consecutive, începând cu 159.100.19.xxx.

159.100.19.150 mailout.chameleongroup.co
159.100.19.151 mailo.muzpan.com
159.100.19.152 mr1.a71invest.ru

159.100.19.203 mr1.a7goldinvest.ru
159.100.19.204 mr1.anykey.pro
159.100.19.205 mr1.favnirtrade.com
159.100.19.206 mr1.evrazia.su
159.100.19.207 mr1.kyrgyzfrontier.com
159.100.19.208 mr1.at-tradegroup.com
159.100.19.209 mr1.alaynt.com
159.100.19.210 mr1.talas-gm.com
159.100.19.211 mr1.eximint.ru
159.100.19.212 mr1.chameleongrp.com
159.100.19.213 mr1.a7gi.ru
159.100.19.214 mr1.a7a5.io

În lista de mai sus putem observa că apar noi domenii legate de holdingul A7, dar și evrazia.su, site-ul organizației ruse Evrazia, cunoscută pentru promovarea propagandei Kremlinului în fostele republici sovietice și pentru legăturile directe cu Ilan Șor. În aceeași listă, însă, regăsim și site-ul favnirtrade.com al firmei din Dubai, care împarte aceeași adresă IP cu ilan-shor.com.

Oligarhul Ilan Șor și Alyona Arshinova, deputată în Duma de Stat a Federației Ruse și președintă al Consiliului A.O. „Evrazia”. Foto: evrazia.su

Toate aceste conexiuni duc spre o rețea de platforme bine organizată, folosită pentru transferuri internaționale și operațiuni comerciale cu scopul de a evita sancțiunile internaționale.

Ilan Șor nu a răspuns la întrebările Rise. A fost contactat și prin e-mail, atât la organizația „Evrazia”, cât și la companiile din holdingul A7, dar până la publicarea acestui text nu a fost primit niciun răspuns.

PLATFORMELE RUSEȘTI ALE LUI ȘOR


a7goldinvest.ru este un domeniu deținut de holdingul A7. Pe pagina web a companiei se menționează că:

A7 este un partener de încredere, care oferă servicii de decontări în comerțul exterior la nivel global. A7 a fost creată de banca de stat PSB. Misiunea noastră este să asigurăm decontări transfrontaliere la timp pentru contractele de comerț exterior ale companiilor rusești”.

Irina Akopian, directoare adjunctă a companiei A7: Avem cele mai accesibile tarife de pe piață. Din acest motiv, clienții noștri optează în favoarea noastră, acest lucru fiind probat de creșterea zilnică a volumului nostru și extinderea bazei de clienți.

a7-agent.ru este un alt site din rețeaua A7 și aparține companiei A7-Agent SRL, care intermediază servicii de transfer internațional pentru bunuri și servicii, în orice țară și în orice valută:

„Vom efectua o plată în orice punct al lumii cu un comision de 0,3%. Efectuăm plăți într-un termen de 2 până la 5 zile. Furnizăm toate documentele necesare pentru evidențierea corectă a operațiunilor în contabilitate”, se menționează pe acest site.

A fost făcută o simulare direct pe platformă. S-a ales drept opțiune de transfer suma de 200.000 de dolari din Rusia în Moldova, iar aplicația a afișat un comision mai mic de o mie de dolari.

Captură de ecran de pe pagina a7-agent.ru

a7a5.io și a7a5.kg sunt platforme care funcționează și ele sub umbrela A7.

A7A5 este prezentată ca o monedă digitală stabilă (stablecoin), adică un tip de criptomonedă care își menține valoarea egală cu cea a rublei rusești.

Potrivit informațiilor publicate pe aceste două site-uri similare, moneda digitală este emisă legal în Kârgâzstan de compania Old Vector și este susținută de bani reali, depozitați în bănci considerate sigure.

„Un token este ca un jeton digital, îl cumperi cu bani reali, îl păstrezi într-un portofel electronic (pe telefon sau calculator) și îl poți folosi pentru plăți, transferuri sau a primi dobânzi. A7A5 funcționează printr-o rețea sigură, numită blockchain, care garantează că totul este transparent”.

Pe aceeași platformă se menționează că A7A5 este legal în Kârgâzstan, o țară care a reglementat piața criptomonedelor și care sprijină dezvoltarea acestui sector:

„A7A5 nu se adresează pieței din SUA și a exclus în mod intenționat serviciile pentru cetățenii americani, concentrându-se în schimb pe inițiative locale din Orientul Mijlociu, Africa de Nord și Asia de Sud-Est”.

Continuarea investigației pe RISE Moldova.

Articole asemănătoare

Back to top button