fbpx

Îngrijorător! Până în anul 2050, în Marea Neagră va exista mai mult plastic decât pește. Îndemnul autorităților

Ministrul Protecției Mediului și Resurselor Naturale din Ucraina, Roman Abramovsky, a vorbit pe pagina sa de Facebook despre o problemă alarmantă.

Urmărește-ne pe Telegram și Instagram.

„80% din gunoiul din Marea Neagră este din plastic, care se va descompune în 100 până la 1000 de ani. Până în 2050, va exista mai mult plastic decât pește în mare. Înfundarea Mării Negre începe de la râuri ”, a menționat oficialul, conform unian.net.

Potrivit acestuia, malurile Niprului sunt extrem de poluate cu sticle de plastic, pungi și resturi de îmbrăcăminte.

„Deșeurile sunt aruncate direct pe malul căii navigabile principale a țării. Acesta este un alt semnal, în primul rând astăzi merită să sensibilizăm populația cu privire la mediu. La urma urmei, este evident că unii sunt încă ghidați de principiul: „Râul va crește – va lua totul”. Dar dacă înainte apa ducea deșeurile alimentare de pe țărmuri, astăzi ea duce plastic. Există mult plastic”, a subliniat ministrul.

Abramovsky a menționat că problema înfundării devine în mod special amenințătoare în limitele râurilor transfrontaliere. În ultimii ani, Europa atestă o imagine tristă. După inundațiile din Transcarpatia, tone de deșeuri, dintre care majoritatea sunt din plastic, intră în UE prin râul Tisa. Anul acesta, în urma unui studiu, au fost identificate 45 de gunoiști neautorizate numai în bazinul râului Tisa.

„Astăzi, râurile ucrainene au nevoie de ajutorul nostru. Primul pas, dar important, pe care sunt sigur că fiecare ucrainean îl poate face este să nu arunce gunoiul și să curețe”, a scris el.

Oficialul a cerut cetățenilor să se alăture Marii acțiuni de curățare, care va avea loc pe 19 septembrie, și să înceapă curățarea malurilor râurilor ucrainene.

„Îndemn pe toată lumea, indiferent de vârstă și regiunea de reședință, să meargă la Big Shore Cleaning. Ca parte a Zilei internaționale a țărmurilor curate, 19 septembrie, alăturați-vă familiei sau prietenilor în acțiune. Arată prin exemplu că a fi conștient de mediu este ușor”, a scris el.

Ministrul a menționat că sâmbătă, împreună cu ucrainenii îngrijitori, va curăța malul Tisei din Transcarpatia. Angajații Ministerului Resurselor Naturale și șefii de structuri din subordinea Ministerului vor curăța de gunoi 14 locații din diferite regiuni ale Ucrainei.

Articole asemănătoare

Back to top button