fbpx

infografic | Statistici alarmante pentru Republica Moldova: Numărul studenților s-a redus până la nivelul anului 1995

Numărul studenților din Republica Moldova în anul academic 2019 – 2020 a atins cota minimă din ultimii 24 de ani, fiind de 56,8 de mii de studenți, cu 3,8 de mii mai puțin decât acum un an. 

Urmărește-ne pe Telegram și Instagram.

Potrivit expertului în statistici de la IDIS „Viitorul”, Veaceslav Ioniță, numărul studenților a ajuns la nivelul anului 1995-1996, când de fapt a început creșterea accelerată în acest sens.

Infografic: veaceslavionita.wordpress.com

Expertul precizează că aceeași tendință de diminuare a numărului de studenți se urmărește și pe malul stâng al Nistrului. Doar că în stânga Nistrului acest proces a început cu 3 – 4 ani mai târziu și afectează cel mai mult învățământul privat.

„În prezent, în stânga Nistrului numărul de studenți s-a redus până la 10,8 de mii de persoane, cu 0,8 mii mai puțin decât în anul precedent. Reducerea din ultimii patru ani a numărului de studenți din stânga Nistrului are loc exclusiv din instituțiile private de învățământ. Dacă în 2008 – 2009 ponderea studenților în învățământul privat din stânga Nistrului era de 32%, atunci în prezent ponderea lor a ajuns la doar 10%. Cel mai probabil în 2-3 ani învățământul privat superior din stânga Nistrului va dispărea”, susține Ioniță.

Infografic: veaceslavionita.wordpress.com

În Moldova asistăm nu doar la reducerea numărului de studenți din universități, dar și la scăderea ponderii lor în societate. Astfel, numărul de studenți la o mie de locuitori s-a redus de 1,8 ori – de la 39 de studenți la o mie de locuitori până la 21,3 de studenți.

Reducerea numărului de studenți din instituțiile superioare de învățământ are loc sub influența a trei factori de bază: reducerea dramatică a numărului de copii din Republica Moldova, scăderea numărului de copii care decid să meargă într-o instituție superioară de învățământ și plecarea tinerilor la studii peste hotare.

Articole asemănătoare

Back to top button