fbpx

infografic | Statistici alarmante pentru Republica Moldova: Numărul studenților s-a redus până la nivelul anului 1995

Numărul studenților din Republica Moldova în anul academic 2019 – 2020 a atins cota minimă din ultimii 24 de ani, fiind de 56,8 de mii de studenți, cu 3,8 de mii mai puțin decât acum un an. 

Potrivit expertului în statistici de la IDIS „Viitorul”, Veaceslav Ioniță, numărul studenților a ajuns la nivelul anului 1995-1996, când de fapt a început creșterea accelerată în acest sens.

Infografic: veaceslavionita.wordpress.com

Expertul precizează că aceeași tendință de diminuare a numărului de studenți se urmărește și pe malul stâng al Nistrului. Doar că în stânga Nistrului acest proces a început cu 3 – 4 ani mai târziu și afectează cel mai mult învățământul privat.

„În prezent, în stânga Nistrului numărul de studenți s-a redus până la 10,8 de mii de persoane, cu 0,8 mii mai puțin decât în anul precedent. Reducerea din ultimii patru ani a numărului de studenți din stânga Nistrului are loc exclusiv din instituțiile private de învățământ. Dacă în 2008 – 2009 ponderea studenților în învățământul privat din stânga Nistrului era de 32%, atunci în prezent ponderea lor a ajuns la doar 10%. Cel mai probabil în 2-3 ani învățământul privat superior din stânga Nistrului va dispărea”, susține Ioniță.

Infografic: veaceslavionita.wordpress.com

În Moldova asistăm nu doar la reducerea numărului de studenți din universități, dar și la scăderea ponderii lor în societate. Astfel, numărul de studenți la o mie de locuitori s-a redus de 1,8 ori – de la 39 de studenți la o mie de locuitori până la 21,3 de studenți.

Reducerea numărului de studenți din instituțiile superioare de învățământ are loc sub influența a trei factori de bază: reducerea dramatică a numărului de copii din Republica Moldova, scăderea numărului de copii care decid să meargă într-o instituție superioară de învățământ și plecarea tinerilor la studii peste hotare.

Articole asemănătoare

Back to top button