fbpx

infografic | Record de transferuri bănești de peste hotare spre Republica Moldova în 2021. Câți bani au ajuns în țară

Potrivit expertului în economie, Veaceslav Ionița, în primele două luni din 2021, transferurile de peste hotare efectuate în favoare persoanelor fizice prin intermediul băncilor au fost de 219 milioane de dolari USD, record absolut pentru Moldova. Precedentul record a fost stabilit în 2013, când remitențele în primele două luni au fost de 203 milioane de dolari USD, precedat de anul 2008, când ele au fost de 194 de milioane de dolari USD.

Urmărește-ne pe Telegram și Instagram.

Reamintim că în un studiu al IDIS Viitorul arată că prin intermediul băncilor moldovenii transmit acasă maxim 80% din bani, restul fiind transmiși prin rutiere, carduri bancare emise în străinătate sau rude și prieteni. Altfel spus, volumul de bani trimiși acasă de moldoveni mai crește cu încă 55 de milioane de dolari.

La această sumă mai trebuie adăugat cel puțin o sumă similară de 55 milioane de dolari, care conform estimărilor experților este adusă personal de cetățenii noștri, când ei revin în Moldova. Astfel volumul total de bani, care au intrat în țară de la cetățenii noștri prin toate canalele posibile se ridică în primele două luni ale anului la cel puțin 330 de milioane de dolari.

În opinia experților această creștere în cea mai mare parte este determinată de dificultăți de a transmite bani pe căi ne-formale și în fapt volumul real al remitențelor nu a crescut, dar a crescut doar partea transmisă prin bănci. Altfel spus, volumul de bani transmis prin bănci a crescut din contul reducerii banilor care vin pe alte canale în țară.

În 2020 volumul total a remitențelor a ajuns la 1,487 de milioane de dolari, valoarea maximă din ultimii șase ani. Volumul remitențelor continuă să înregistreze creștere, iar în valoare anuală în prezent ele au ajuns la 1,533 milioane USD.

Urmărește cele mai importante noutăți și pe canalul de Telegram ZUGO.

Articole asemănătoare

Back to top button