fbpx

infografic | În următorii 100 de ani putem pierde mai mult de jumătate din locuitori. Moldova, lideră în topul mondial al declinului populației

Potrivit unei prognoze făcute de Institutul de Geopolitică și Științe Sociale din Cehia, Moldova este lideră în topul țărilor a căror populație, în următorii 100 de ani, va intra în declin.

Urmărește-ne pe Telegram și Instagram.

Informațiile sunt confirmate de studiile efectuate de demografii Academiei de Științe a Moldovei, care au concluzionat că până în 2050 populația țării va scădea cu aproape o treime, ajungând la mai puțin de 2,5 milioane de locuitori.

Raportul Academiei oferă date conform cărora, pe parcursul anilor independenței, numărul locuitorilor țării, inclusiv Transnistria, a scăzut anual cu 1,5%, astfel de la 4,4 milioane au rămas doar 3,5 milioane de oameni.

Analiștii afirmă că aproape o treime din moldoveni au părăsit țara în căutarea unui loc de muncă stabil, a unui salariu decent și a unei vieți mai bune, iar majoritatea tinerilor care au plecat nu se vor mai întoarce vreodată în Moldova.

Experții străini în demografie au declarat că în republică sunt prezenți doi factori alarmanți: natalitatea foarte scăzută și emigrarea în continuă creștere. Potrivit presei străine, dacă autoritățile locale nu vor întreprinde măsuri în această privință, către anul 2100 populația Moldovei va scădea cu aproximativ 53,8 %.

În același timp, populația îmbătrânește, iar sociologii prevăd că până în 2050 numărul pensionarilor din republică se va dubla, constituind aproximativ 35% din totalul populației. Totodată, rata mortalității îngrijorează, mai ales că, în ultimii ani numărul acesteia întrece mereu natalitatea.

Pe locul doi în topul țărilor cu o situație demografică precară se află Bulgaria, care va rămâne cu 50,5% locuitori în următorii 100 de ani, urmată Bosnia și Herțegovina, care va pierde aproximativ 49% din oameni. România s-a clasat pe locul patru, cu un declin de 43,2%.

Articole asemănătoare

Back to top button