fbpx

infografic | De câți bani are nevoie un copil și un matur pentru a supraviețui în Republica Moldova?

În urma cercetării bugetelor gospodăriilor casnice, calculării pensiei lunare și a îndemnizației pentru îngrijirea copiilor, Biroul Național de Statistică (BNS) a elaborat un plan al cheltuielilor medii în funcție de vârstă.

Urmărește-ne pe Telegram și Instagram.

Cifrele exprimă valoarea minimului de existență pentru anul 2018. Pentru a asigura necesarul unui bebeluș de până la un an este nevoie de 712 de lei lunar. Pentru un copil de vârsta preșcolară – de 1540 de lei, iar pentru unul de vârsta școlară sau un adolescent – de 2031 de lei.

Moldovenii apți de muncă cheltuie cam 2016 lei pentru a trăi timp de o lună, bărbații având nevoie de o sumă de 2186 de lei, iar femeile – de 1830 de lei.

Veniturile disponibile lunare ale populaţiei în anul 2018 au constituit, în medie pe o persoană, 2383,10 lei şi au depăşit mărimea medie a minimului de existenţă cu 26%. Salariul mediu lunar pe economie al unui angajat în această perioadă a însumat 6446,4 lei, astfel fiind posibilă acoperirea minimului de existenţă pentru populaţia aptă de muncă de 3,2 ori.

Totodată, potrivit datelor BNS, pentru persoanele cu vârsta de pensionare, valoarea minimului de existență este de 1574 de lei, în contextul în care pensia medie acoperă această sumă în proporție de 108,6%.

În concluzie, minimul de existență pe țară pentru anul 2018, pentru toate categoriile de vârstă din societate este de 189 lei, fiind în creştere faţă de anul precedent cu 1,5%.

Articole asemănătoare

Back to top button