fbpx

infografic | Ce salarii ridică procurorii și judecătorii din Moldova? Unele lefuri s-au majorat cu 71% în ultimii ani

Salariul anual al unui judecător începător din Republica Moldova a fost de circa 10.794 de euro în 2018, iar al unui procuror începător – de 10.612 de euro, în același ani. Datele se arată într-un studiu realizat de Centrul de Resurse Juridice din Moldova (CRJM). 

Urmărește-ne pe Telegram și Instagram.

Potrivit experților CRJM, în 2018, salariul magistraților începători era de trei ori mai mare decât în 2013 și de cinci ori mai mic decât media Consiliului Europei. Acum doi ani, salarii mai mici decât judecătorii din Moldova aveau doar cei din Ucraina.

Totodată, între 2016 și 2018, leafa procurorilor începători din țara noastră a crescut cu 71%. Acum doi ani, salariul acuzatorilor era de trei ori mai mic decât media țărilor europene.

Același studiu mai arată că, în 2018, salariul pentru cele două funcții, raportat la salariul mediu pe economie, era peste media Consiliului Europei, iar salariul procurorilor moldoveni din același an, raportat la salariul mediu pe economie, era mai mare decât cel din majoritatea țărilor post-sovietice.

Infografic: crjm.org

Citiți și: infografic | Cât se cheltuie în Moldova pentru domeniul justiției? În ultimii 14 ani, bugetul s-a majorat de opt ori

Articole asemănătoare

Back to top button