fbpx

Începând de astăzi, Republica Moldova este dependentă de energia electrică de la Cuciurgan

Vicepremierul Andrei Spînu, ministru al infrastructurii și dezvoltării regionale, anunță că astăzi, 11 octombrie, începând cu ora 03.00, Republica Moldova primește integral energie electrică de la MGRES (Centrala termoelectrică de la Cuciurgan). Acest lucru este posibil deoarece Moldovagaz a alocat suplimentar către MGRES 0,9 milioane de metri cubi de gaz pentru a produce necesarul de energie electrică pentru 24 de ore. Măsurile vin în contextul în care o parte dintre rachetele rusești au lovit luni infrastructura energetică din Ucraina și au cauzat oprirea exportului de electricitate către Uniunea Europeană și Republica Moldova, transmite IPN.

Urmărește-ne pe Telegram și Instagram.

„Ieri, 10 octombrie, peste 80 de rachete criminale rusești au lovit țara vecină Ucraina, răpind viețile oamenilor și făcând distrugeri cumplite. O parte dintre aceste rachete au lovit infrastructura energetică și au cauzat oprirea exportului de electricitate către Uniunea Europeană și Republica Moldova. Țara noastră este direct afectată de bombardamentele teroriste rusești asupra Ucrainei, având în vedere că achiziționăm din țara vecină 30% din energia electrică consumată”, precizează vicepremierul Andrei Spînu.

Potrivit vicepremierului, prioritatea autorităților este să asigure țara pentru următoarea perioadă cu energie electrică la cel mai mic preț posibil în această situație complicată. „Ieri am avut discuții cu Ucraina, România, Uniunea Europeană ca să găsim împreună o soluție bună pentru moldoveni. Voi continua să informez cetățenii și presa în legătură cu acțiunile noastre”, mai precizează ministrul infrastructurii și dezvoltării regionale.

După explozia de sâmbătă la podul Kerci din Crimeea, forțele armate rusești au lansat luni atacuri cu rachete în mai multe localități din Ucraina. Președintele ucrainean, Volodymyr Zelensky, a declarat că există „mai mulți morți și răniți” în urma acestor atacuri.

Articole asemănătoare

Back to top button