fbpx

Înainte sau după micul dejun? Când ar trebui să te speli pe dinți

Este o chestiune intens dezbătută. Unii dentiști spun că e mai bine înainte, alții că după. Adevărul este că, întrucât puține studii au abordat subiectul, nu există un răspuns categoric.

Urmărește-ne pe Telegram și Instagram.

Ce se întâmplă înainte de micul dejun

Pentru mulți, micul dejun înseamnă carbohidrați zaharați – cereale, brioșe, pâine, clătite – din care adoră să se înfrupte și bacteriile. Iar când ne trezim dimineața, nivelul de bacterii din gură este maxim. De aceea și respirația este mai urât mirositoare, scrie HotNews.

Profitând de un mic dejun cu carbohidrați, bacteriile se vor înmulți. Iar când o fac eliberează acizi care agresează smalțul dentar și favorizează apariția cariilor. Spălatul dinților înainte de micul dejun va îndepărta bacteriile și nu vor mai avea oportunitatea să se hrănescă și multiplice.

Un alt motiv pentru spălatul înainte de mic dejun este stimularea producției de salivă, care este una din forțele cele mai protectoare ale dinților. Îi întărește depunând minerale pe care bacteriile s-ar fi putut să le consume peste noapte. Conține bicarbonat care contribuie la neutralizarea acidității din gură. Iar dacă pasta de dinți conține fluorură, va face dinții și mai rezistenți, întărind smalțul și neutralizând acizii din micul dejun.

Pentru cei care mănâncă prima masă din zi în drum spre serviciu, răspunsul e clar. Te speli pe dinți înainte de plecare sau nu te mai speli deloc.

Ce se întâmplă după micul dejun

Și pentru această situație există argumente. Cei mai mulți oameni nu fac periajul foarte bine, așa că pot să mai rămână bacterii în gură care se pot înmulți și produce acizi în timpul micului dejun și după aceea, așa că e mai bine să te speli pe dinți după masă.

Fluorura din pasta de dinți va lucra mai bine peste zi dacă nu va fi eliminată mestecând hrană îndată după spălare. Unii experți spun că spălarea dinților imediat după o masă – mai ales una cu băuturi acide ca sucul de portocale sau cafeaua – va afecta smalțul.

Alții spun că efectul va fi atât de mic că dinții nu vor avea de suferit, că avantajele spălării dinților depășesc cu mult dezavantajele. De aceea este mai bine să treacă măcar 30 de minute înainte de spălatul pe dinți, Iar dacă vrei să scapi până atunci de resturi alimentare din gură, doctorii spun să bei sau să clătești cu apă.

Și chiar dacă mulțimea de bacterii din gură după sculare va profita de micul dejun și va produce acizi, cei mai mulți mâncăm micul dejun prea repede ca ele să facă prea multe rele. Iar beneficiile spălării dinților după masă compensează efectele negative ale producției de acid în timpul acesteia.

Concluzia

În absența unui consens, decizia trebuie s-o ia fiecare, după cum simte că-i este mai bine.

Cel mai important este răspunsul la întrebarea: „Care obicei mă va face să-mi spăl dinții mai bine?”. Odată ce l-ai găsit, urmarea este simplă. Pentru că este bine să nu uităm că igiena orală este foarte importantă, întrucât afecțiunile dentare pot genera chiar și boli grave, ca acelea de inimă și accidente cardiovasculare, endocardită (infecție în interiorul inimii), pneumonie și complicații în sarcină.

Articole asemănătoare

Back to top button