fbpx

În Republica Moldova se prelungește Starea de Urgență pentru încă 60 de zile

Starea de urgență în Republica Moldova a fost prelungită cu 60 de zile, începând cu data de 4 iunie. La propunerea Guvernului, Parlamentul a adoptat, cu 58 de voturi, un proiect de hotărâre care prevede acest lucru. Potrivit autorilor, necesitatea acestei decizii este determinată de riscurile și amenințările generate de războiul Federației Ruse în Ucraina.

Urmărește-ne pe Telegram și Instagram.

În nota informativă a proiectului se menționează că se menține, în continuare, pericolul de survolare neautorizată a spațiului aerian național al Republicii Moldova. De asemenea, se constată că țara noastră este expusă amenințărilor asimetrice și a unui larg spectru de manifestări ale războiului hibrid. În acest context, trebuie luat în considerare și riscul unor noi atacuri cibernetice asupra instituțiilor publice și a infrastructurii critice naționale. În acest context, Republica Moldova are nevoie în continuare de mecanismele legale circumscrise stării de urgență, pentru a gestiona eventuale evoluții imprevizibile.

Astfel, pe durata stării de urgență, Comisia pentru Situații Excepționale a Republicii Moldova va emite dispoziții cu caracter obligatoriu și executoriu pentru conducătorii autorităților administrației publice centrale și locale, ai agenților economici, ai instituțiilor publice, precum și pentru cetățenii Republicii Moldova și alte persoane aflate pe teritoriul țării.

Starea de urgență a fost instituită la 24 februarie 2022, odată cu izbucnirea războiului în Ucraina.

Articole asemănătoare

Back to top button