fbpx

Ilan Șor vrea să fie scos din lista națională de restricții

Avocații lui Ilan Șor au contestat la Curtea de Apel Centru hotărârea primei instanțe în litigiul în care oligarhul fugar cere scoaterea sa din lista națională de restricții. Cererea a fost depusă împotriva Consiliului interinstituțional de supervizare de pe lângă Guvernul Republicii Moldova (CIS) care, în data de 27 decembrie 2023, s-a aliniat măsurilor restrictive internaționale impuse în cazul Șor. Măsura prevede blocarea fondurilor și resurselor economice ale acestuia, dar și interdicția de a intra și a tranzita teritoriul țării, scrie Anticorupție.md.

Urmărește-ne pe Telegram și Instagram.

Apărarea lui Ilan Șor a invocat faptul că CIS ar fi o autoritate lipsită de competență material de a decide alinierea Republicii Moldova la măsurile restrictive internaționale instituite prin deciziile unilaterale ale altor state, deoarece o astfel de aliniere poate fi decisă exclusiv de Guvern.

„(…) Alinierea la măsurile restrictive internaționale instituite de statele străine în privința reclamantului putea fi operată doar prin adoptarea unei hotărâri de Guvern care să fie publicată în Monitorul Oficial. În lipsa unei hotărâri de Guvern, reclamantul nu poate fi apreciat ca fiind subiect al restricțiilor, în sensul Legii nr. 25/2016, iar Decizia CIS nr.1, din 27 decembrie 2023, a fost adoptată arbitrar, cu depășirea competenței stabilite prin lege”, consideră apărătorii.

Cauza a fost judecată în lipsa reprezentanților lui Ilan Șor, deoarece cei doi avocați nu s-au prezentat și au solicitat amânarea ședinței din 3 februarie curent. Totul, după ce a fost amânată ședința din 5 august.2024, apoi cea din 17 octombrie. Instanța a respins cererea de amânare ca fiind abuzivă (a treia la număr) și a dispus examinarea cauzei în lipsa ultimilor.

În proces, Guvernul a menționat că, potrivit atribuțiilor sale funcționale, CIS este „abilitat să adopte acte de punere în aplicare a măsurilor restrictive internaționale inclusiv, să decidă asupra adoptării măsurilor restrictive internaționale de către Republica Moldova din propria inițiativă și asupra inițiativelor de aliniere la măsurile restrictive internaționale instituite prin deciziile unilaterale ale altor state, în conformitate cu prevederile art. 11 alin. (5) lit. a) din Legea nr. 25/2016”.

După ce a examinat argumentele părților, magistrații instanței de fond au respins acțiunea lui Ilan Șor, în data de 3 februarie curent.

La 28 decembrie 2023, în Monitorul Oficial a fost publicată Decizia CIS nr. 1 din 27 decembrie 2023. Astfel, Republica Moldova s-a aliniat măsurilor restrictive internaționale în privința lui Ilan Șor, instituite prin deciziile Statelor Unite ale Americii, Marii Britanii și Canadei.

În luna decembrie 2024, Tribunalul General al UE a respins cererea de anulare a sancțiunilor depusă de Ilan Șor și Marina Tauber. Magistrații instanței europene au constatat că sancțiunile impuse lui Ilan Șor și Marinei Tauber sunt „justificate și conforme politicii externe și de securitate comune a Uniunii Europene”.

„Organizarea, conducerea sau participarea la demonstrații violente sau la alte acte de violență poate justifica acțiunea UE în acest domeniu. În vederea consolidării și sprijinirii democrației și a statului de drept într-o țară terță”, se arată într-un comunicat al instanței.

Șor și Tauber au fost sancționați în 2023, pentru acțiuni de destabilizare. Mai exact, conform deciziei UE, celor doi li se impută „organizarea de demonstrații antiguvernamentale violente”.

Sancțiunile sunt în vigoare până la 29 aprilie 2025. UE a dispus înghețarea bunurilor și a interzis intrarea pe teritoriul său a celor doi.

Articole asemănătoare

Back to top button