fbpx

Igor Dodon va refuza să semneze decretul de rechemare a ambasadorului Republicii Moldova în Rusia. Cum își motivează decizia?

Igor Dodon va refuza să semneze decretul de rechemare a ambasadorului Republicii Moldova în Rusia, Andrei Neguță, dacă Guvernul va lua o asemenea decizie. Despre acest lucru a declarat chiar președintele țării, pentru agenția rusă TASS.

Urmărește-ne pe Telegram și Instagram.

„Rechemarea ambasadorilor este dreptul exclusiv al președintelui, care nu poate fi ocolit. Sper că șeful autonomiei găgăuze, Irina Vlah, care este membru al cabinetului de miniștri, nu va susține decizia de a rechemare a ambasadorului”, a declarat Dodon.

Amintim că Ministerul de Externe de la Chișinău a trimis ieri către Executiv solicitarea de a-l rechema acasă pe Andrei Neguță. Motivul ar fi modul în care ambasadorul a gestionat subiectul privind deschiderea reprezentanței diplomatice mascate a Transnistriei la Moscova și faptul că nu a promovat corect și cu suficienta fermitate poziția Republicii Moldova față de acest subiect.

Amintim că Andrei Neguța a fost ambasadorul Republicii Moldova în Federația Rusă începând cu 2009. În anul 2012, Guvernul a decis să-l retragă din funcție după ce a declarat într-un interviu că „retragerea înainte de termen a militarilor ruși din regiunea transnistreană ar pune în pericol atât Republica Moldova, cât și întreaga regiune”. Ulterior, Neguţa a fost renumit în funcţia de ambasador în Rusia în primăvara anului 2017. Până a fi numit pentru a doua oară ambasador la Moscova, Neguță a fost deputat în fracțiunea Partidului Socialiștilor.

Articole asemănătoare

Back to top button