fbpx

Igor Dodon a felicitat-o pe Angela Merkel cu ocazia zilei de naștere. Pentru ce i-a mulțumit șeful statului?

Șeful statului, Igor Dodon, a felicitat-o astăzi pe cancelara Germaniei, Angela Merkel, care își sărbătorește ziua de naștere. Politiciana împlinește 65 de ani.

Urmărește-ne pe Telegram și Instagram.

Cu această ocazie, președintele țării noastre i-a urat multă sănătate, prosperare și bunăstare. În context, Dodon a remarcat relațiile de prietenie și de cooperare moldo-germană în cele mai diverse domenii, precum și evoluția acestora într-un ritm ascendent și progresiv, spre beneficiul ambelor state și popoare.

„Țin să-mi exprim recunoștința și gratitudinea pentru susținerea acordată de către Republica Federală Germania în procesul de modernizare şi în eforturile de restabilire a integrității teritoriale a Republicii Moldova. Sper să avem, în viitorul apropiat, ocazia unei discuții mai detaliate asupra acestor subiecte de importanță majoră”, a conchis Dodon în mesajul său, postat pe pagina oficială de Facebook.

Angela Dorothea Merkel este prima femeie cancelar din istoria Republicii Federale Germania. A fost aleasă în această funcție la data de 22 noiembrie 2005 de către Bundestag, Parlamentul german, realeasă la 28 octombrie 2009, 17 decembrie 2013 respectiv 14 martie 2018.

Tatăl Angelei Merkel a fost pastor, iar mama ei – profesoară de latină și engleză. În 1978 Merkel și-a încheiat studiul fizicii la Universitatea Karl Marx din Leipzig. În 1986 și-a dat doctoratul în fizică. În timpul școlii și al facultății a fost membră a organizației de tineret socialiste Freie Deutsche Jugend (FDJ) (Tineretul German Liber), fără a deveni și membră de partid.

A fost căsătorită cu fizicianul Ulrich Merkel. Din 1998 încoace este căsătorită cu chimistul Joachim Sauer. Ambele căsătorii au rămas fără copii.

În anul 2009 a fost numită de revista Forbes Magazine drept cea mai puternică femeie din lume. La 12 octombrie 2010 Angelei Merkel i-a fost acordat titlul de Doctor Honoris Causa al Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj, pentru contribuția de importanță istorică la unificarea europeană și pentru rolul de importanță mondială jucat în înnoirea cooperărilor internaționale.

Articole asemănătoare

Back to top button