fbpx

Gospodinele se pregătesc de Crăciun: Ingredientul banal care se pune în cozonac pentru a ieşi pufos

Cu toate că este un desert tradițional, ce nu lipsește de pe masa de Crăciun a românilor, mulți au mari emoții în momentul în care îl prepară, chiar și cele mai iscusite bucătărese. În rândurile de mai jos, dezvăluim care este ingredientul banal care se pune în cozonac pentru a ieși pufos. Secretul gospodinelor din Moldova.

Urmărește-ne pe Telegram și Instagram.

Ingredientul ce se adaugă în aluatul de cozonac pentru a ieși pufos

Poate exista masă de Crăciun care să se încheie fără cel puțin o felie de cozonac? Desertul tradițional, savurat de generații întregi de români din toate colțurile țării, este adevărata provocare a gospodinelor, scrie Playtech.

Nu este deloc simplu de preparat, necesită timp, efort fizic și condiții speciale, orice pas greșit putând să compromită rezultatul final.

În condițiile în care vorbim despre o rețetă veche, aceasta a suferit unele modificări, bucătăresele din diferite zone ale țării descoperind mici trucuri ce garantează rezultate delicioase.

Dacă vrei să îți răsfeți familia și musafirii cu un cozonac făcut ca la mama acasă, vei avea nevoie de ingredientele din lista de mai jos:

Mod de preparare

Pentru această rețetă folosită de gospodinele din Moldova, vei începe prin a cerne făina într-un vas. Apoi, se pune laptele la încălzit, se dizolvă în el zahărul și se adaugă coaja de lămâie.

Urmează maiaua, ce se prepară din drojdie, puțină făină și câteva linguri din laptele preparat. Ai grijă, însă, să nu fie fierbinte. Se adaugă o mână de făină și se lasă la un loc cald, aproximativ 15 minute, ca să crească.

Se adaugă laptele care trebuie să fie călduț și gălbenușurile frecate cu sare în timp ce se amestecă și se frământă cu mâna. Fără să ne oprim din frământat, încorporăm în aluat cele două linguri de smântână – ingredientul ce va ajuta cozonacul să iasă pufos – și untul. Se încorporează toată făina. Se lasă aluatul la crescut, într-un loc cald, timp de aproximativ o oră și jumătate.

După ce vei întinde aluatul, vei pune compoziția pentru umplură și vei rula, vei așeza cozonacul în vasul special tapetat cu hârtie de copt și îl mai lași la crescut în jur de o jumătate de oră înainte de a-l pune la cuptor.

Articole asemănătoare

Back to top button