fbpx

General rus: „Demilitarizarea” și „denazificarea” Ucrainei ar putea dura până la 10 ani

„Demilitarizarea” și „denazificarea” Ucrainei ar putea dura între cinci și 10 ani. De această părere este generalul rus, Vladimir Șamanov, poreclit „măcelarul din Cecenia”, citat de deschide.md.

Urmărește-ne pe Telegram și Instagram.

Într-un interviu pentru jurnalista rusă Oxana Kravțova, acesta a declarat că în Ucraina s-au păstrat multe universități militare înființate în perioada sovietică, câte una pentru aproape fiecare regiune, lucru care a permis țării să păstreze o „bază pentru renașterea armatei”.

„Prin urmare, cei care se așteptau ca noi să fim întâmpinați cu flori în Ucraina s-au înșelat, aceasta este una dintre principalele greșeli pe care le-am simțit foarte intens în primele cinci zile ale invaziei. Astăzi am depășit deja această fază, dar mai sunt multe de făcut. Ceea ce așteaptă Ucraina după operațiunea specială este acum greu de prevăzut”, susține el.

„Ce o așteaptă pe Ucraina după operațiunea specială este acum greu de prevăzut”, a continuat el. Potrivit lui Șamanov, „demilitarizarea” țării în paralel cu „denazificarea” ar putea dura cinci până la zece ani.

Dacă aceste două condiții nu sunt îndeplinite, Rusia nu va avea nevoie de Ucraina, a spus Șamanov ca răspuns la întrebarea dacă vede Ucraina ca parte a Rusiei.

În vârstă de 65 de ani, Șamanov s-a retras din serviciul activ al forțelor armate ruse în 2016 după care a devenit președinte al Comisiei de apărare din Duma de Stat.

El a comandat trupe rusești în ambele războaie cecene, perioadă în care s-a remarcat prin brutalitatea sa.

Organizațiile internaționale pentru drepturile omului îi acuză pe Șamanov și pe trupele din subordinea sa de comiterea a numeroase crime de război în republica din sudul Rusiei.

Aslambek Aslahanov, un general din cadrul Ministerului rus de Interne care a fost consilierul lui Vladimir Putin pe probleme legate de Cecenia în timpul celui de-al doilea război, l-a caracterizat pe Șamanov drept un „măcelar” și „un blestem asupra poporului cecen”.

Șamanov a participat și la invadarea Georgiei în 2008, comandând trupele din Abhazia.

Imediat după încheierea celui de-al doilea război cecen în 2009, Șamanov a fost răsplătit pentru acțiunile sale cu funcția de comandant al Forțelor Aeropurtate ale Rusiei, el comandând ramura de elită a forțelor armate ruse până în 2016, când s-a retras din serviciul activ.

În același an el a fost ales deputat al Dumei de Stat, camera inferioară a Parlamentului de la Moscova, pe listele partidului Rusia Unită al președintelui Vladimir Putin.

Articole asemănătoare

Back to top button