fbpx

Frauda bancară: Fosta viceguvernatoare a BNM, Emma Tăbîrță, va compărea din nou în fața judecătorilor

Cauza penală în privința fostei viceguvernatoare a Băncii Naționale a Moldovei (BNM), Emma Tăbîrță, a fost trimisă astăzi, 19 aprilie, în judecată. Despre aceasta anunță Procuratura Anticorupție care subliniază că aceasta este învinuită de complicitate la săvârșirea infracțiunii de escrocherie, comisă cu folosirea situației de serviciu, de către o organizație criminală, precum şi de spălarea banilor, săvârșită de mai multe persoane, cu folosirea situației de serviciu, de o organizație criminală, în proporții deosebit de mari.

Urmărește-ne pe Telegram și Instagram.

Potrivit PA, urmărirea penală pe caz a fost finisată încă la 7 februarie 2023, însă până în prezent a fost acordat termen părții apărării pentru a face cunoștință cu materialele cauzei penale care conține 149 de volume.

Conform probatoriului administrat, procurorii au constatat că, organizația criminală, condusă de către Vladimir Plahotniuc era constituită din mai multe grupuri criminale organizate, inclusiv grupul criminal organizat condus de Ilan Șor. Ultimul la rândul său, controla de facto, prin intermediul unor persoane interpuse, băncile BC Unibank SA, BC Banca Socială SA, Banca de Economii SA.

Prin urmare, pe parcursul anului 2014, viceguvernatoarea BNM, în calitate de persoană afiliată organizației criminale, a înlăturat obstacolele și a acordat instrumentele necesare realizării sustragerilor de bani aflați la dispoziția BC Unibank SA, BC Banca Socială SA și Banca de Economii SA, inclusiv prin aprobarea în organele de conducere a băncilor menționate a persoanelor afiliate grupului criminal organizat condus de Ilan Șor și prin neintervenirea în activitatea defectuoasă a acestor bănci.

Așadar, aceste fapte au permis membrilor organizației criminale să sustragă bani în sumă echivalentă a cca 2.544.782.105 MDL și să integreze banii sustrași în circuitul legal al Republicii Moldova și a altor state.

Amintim că la începutul lunii ianuarie 2023, fosta viceguvernatoare a Băncii Naționale a Moldovei (BNM), Emma Tăbîrță, învinuită de neglijență în serviciu în dosarul Laundromat, a fost achitată de magistrații primei instanțe. Alături de Tăbârță, alți trei foști angajați ai BNM au scăpat basma curată.

Cei patru au fost acuzați de procurori de faptul că, prin acțiunile neglijente în exercitarea obligațiilor de serviciu, ar fi permis spălarea prin intermediul băncii comerciale „Moldindconbank” a circa 22 miliarde de dolari.

Acuzatorii au insistat că cei patru nu au verificat conștiincios identitatea beneficiarului efectiv al clientului implicat în tranzacţii de proporţii deosebit de mari și nu au aplicat măsurile necesare de precauţie.

Articole asemănătoare

Back to top button