fbpx

foto | Ziua Limbii Române, sărbătorită prin Mare Dictare Națională. Câți moldoveni au participat

Joi, 31 august 2023, după 34 de ani de când sute de mii de oameni au cerut în Piața Marii Adunări Naționale declararea limbii române drept limbă de stat, precum și trecerea la grafia latină, 445 de oameni au scris în limba română în mod liber, cu respect față de scrierea corectă și cu dragoste față de limba neamului nostru, în cadrul evenimentului Marea Dictare Națională.

Urmărește-ne pe Telegram și Instagram.

Competiția de cunoaștere a limbii române, organizată de Ministerul Educației și Cercetării, a avut loc în scuarul din fața Teatrului Național de Operă și Balet „Maria Bieșu”.

Eseul a fost redactat de Marina Borș, studentă a Universității de Stat din Moldova, iar finaliștii Marii Dictări Naționale vor fi premiați la începutul lunii septembrie.

Potrivit președintei Republicii Moldova, limba română are locul ei demn în rândul statelor lumii.

„În Uniunea Europeană, acolo unde vrem să ducem Republica Moldova, limba română are un loc respectat. Moldovenii își doresc să trăiască liber, în pace și înțelegere pe propriul pământ. Limba română trebuie să ne unească în acest deziderat”.

Maia Sandu a ținut să menționeze în scuarul Teatrului Național de Operă și Balet „Maria Bieșu” că în perioada sovietică, poporul nostru a fost privat de dreptul la auto-determinare, dar și de dreptul la limba română, cu scopul de a ne lipsi de identitate națională și de a ne mutila conștiința de neam.

„Puteai fi denigrat, amenințat, destituit din funcție sau chiar avea dosar penal pentru că vorbeai în limba ta. Cu toate acestea, studenți, scriitori, oameni de artă, matematicieni, profesori au avut curajul și au cerut cu voce tare dreptul la limbă, la viitor și demnitate de neam. Să-i onorăm pe cei care au readus limba română pe pământul nostru – poeți, scriitori, compozitori, actori, cântăreți și profesori,” a conchis președinta.

Foto: Facebook Maia Sandu
Foto: Facebook Maia Sandu
Foto: Facebook Maia Sandu
Foto: Facebook Maia Sandu
Foto: Facebook Maia Sandu
Foto: Facebook Maia Sandu

Articole asemănătoare

Back to top button