foto | Zi importantă în istoria Basarabiei. Se împlinesc 79 de ani de la primul val de deportări staliniste
Potrivit istoricilor, în noaptea dintre 12 și 13 iunie, peste 20.000 de persoane au fost urcate în vagoane și trimise spre Siberia.
În plină noapte, oamenii erau luați prin surprindere de o echipă formată din doi-trei militari înarmaţi şi un lucrător al securităţii (NKVD). Aceștia erau îndemnați să își strângă lucrurile necesare și să fie gata pentru a părăsi casa într-un sfert de oră.
Deportaților le erau permise 10 kg de fiecare persoană. Odată adunați, erau urcați în camioane și vagoane, apoi duși la gara de trenuri. Membrii familiei erau separați: femeile și copiii într-o parte, bărbații – în cealaltă. Oamenii erau îmbarcați în vagoane de marfă, fără apă, mâncare sau un loc în care să-și facă treburile.
Destinațiile erau Siberia și Kazahstan. Acolo, de la mic la mare, erau puși la munci grele. Unii dintre ei lucrau în întreprinderile industriei silvice, alții în sovhozuri sau în cooperative meşteşugăreşti. Pentru munca depusă nu erau remuneraţi echitabil, ci li se achita doar un minimum necesar pentru trai.
Aceste cifre se referă doar la primul val de deportări staliniste. În total, ele au fost trei. În acea noapte din vara 1941 au fost deportați circa 30.000 de oameni. În noaptea dintre 5 și 6 iulie 1949 au mai fost ridicați 35.000 de persoane, acesta fiind considerat cel mai mare val de deportări. Cel de-al treilea val, în cadrul căruia au fost ridicaţi circa 2700 de oameni, a avut loc la 31 martie – 1 aprilie 1951.
Nici acum, zeci de ani mai târziu, istoricii nu sunt capabili să stabilească un număr exact al persoanelor care au fost deportate. Totuși, se estimează că au fost câteva sute de mii de persoane.