fbpx

foto, video | Astăzi se împlinesc 59 de ani de când Iuri Gagarin a devenit primul om care a ajuns pe orbita Pământului

Ziua Mondială a Aviației și Cosmonauticii este sărbătorită anual pe 12 aprilie. Aceasta are o semnificație aparte pentru astronauții din întreaga lume, fiind data când – în anul 1961 – cosmonautul sovietic Iuri Alekseevici Gagarin a devenit primul om care a ajuns în spațiu și pe orbita Pământului.

Urmărește-ne pe Telegram și Instagram.

În 1960, după o intensă căutare și un proces de selecție, Iuri Gagarin a fost ales, împreună cu alți 19 candidați, pentru Programul Spațial Sovietic. Alături de ceilalți cosmonauți, el a fost supus la o serie de experimente riguroase, menite să-i testeze rezistența fizică și psihică.

Din acei 20 de cosmonauți selectați, pentru prima lansare urmau să fie aleși Gagarin și Gherman Titov, datorită performanțelor excelente din timpul antrenamentelor, dar și datorită capacităților lor psihice. Oficialii sovietici au cântărit și alți factori în selectare a lui Gagarin: înfățișarea acestuia, capacitatea sa de persuasiune, originile sale rusești și chiar numele Gagarin, care era, de asemenea, asociat cu aristocrația țaristă.

Totuși, cucerirea cosmosului nu a fost ușoară pentru Gagarin.

Crearea unor componente pentru nava Vostok a fost întârziată, așa că specialiștii din URSS au decis atunci să abandoneze sistemele de salvare de urgență la începutul și aterizarea blândă a navei. Mai mult, un sistem de frânare de rezervă a fost eliminat din proiectarea acestei nave. Așadar, lansarea vehiculului Vostok a fost deloc ușoară pentru Gagarin.

În stadiul final, sistemul de control radio nu a funcționat, motiv pentru care trebuiau să fie oprite motoarele din treapta a treia. Nava a intrat pe orbită în cel mai înalt punct, al cărui apogeu a fost cu 100 de km mai mare decât cel calculat. Prin urmare, coborârea de pe o astfel de orbită – cu ajutorul „tragerii aerodinamice” – ar fi putut dura, conform diferitor estimări, de la 20 la 50 de zile.

Când nava a intrat în straturile mai dense ale atmosferei, cablurile de legătură au ars, iar comanda de separare a compartimentelor a fost deja primită de la senzorii de temperatură, după care vehiculul de coborâre s-a separat în sfârșit de compartimentul instrumentului-motor. Coborârea a avut loc de-a lungul unei traiectorii balistice, adică cu supraîncărcări de opt-10 ori, pentru care Gagarin era gata. A fost mai dificil să suporte stresul – după ce capsula a intrat în atmosferă, carcasa a luat foc, bucăți de metal topit curgeau pe ferestre, iar cabina a început să crape.

La o altitudine de șapte km, în conformitate cu planul de zbor, Gagarin s-a evacuat, după care capsula și astronautul au început să parașuteze separat. După catapultarea și deconectarea căii aeriene a vehiculului de coborâre, astronautul a întâmpinat dificultăți de respirație. Ultima problemă în timpul acestui zbor a fost locul de aterizare – Gagarin s-ar fi putut scufunda în apa înghețată a râului Volga.

Astronautul a fost ajutat de o pregătire bună înainte de zbor. Controlând liniile, a luat parașuta și a aterizat la 1,5-doi kilometri de coasta acestuia, iar în scurt timp, soldații din divizie și fermierii colectivi locali au ajuns la fața locului.

După ce a cucerit cosmosul, Iuri Gagarin a spus: „Aflat pe orbita Pământului, în nava cosmică, am văzut cât de frumoasă este planeta noastră. Oameni, să păstram şi să creştem această frumuseţe, nu s-o distrugem!”.

Autor: Serafim Gangan, stagiar.

Articole asemănătoare

Back to top button