fbpx

foto | Ucraina face dezvăluiri incredibile. Catastrofa de la Cernobîl a fost anticipată?

Autoritățile din Ucraina au făcut dezvăluiri referitoare la catastrofa de la Cernobîl, care a avut loc în 1986. După ce au fost declasificate unele documente importante, s-a constatat că cel mai grav dezastru nuclear din istorie ar fi fost precedat de o serie de alte accidente de mai mică amploare.

Urmărește-ne pe Telegram și Instagram.

Potrivit EFE şi Interfax-Ukraina, un volum intitulat „Dosarul KGB despre Cernobâl. De la construcţie până la accident” cuprinde toate aceste informații și a fost prezentat de Serviciul de Securitate al Ucrainei (SBU), în colaborare cu Institutul memoriei naţionale al ţării, în zona de excludere de lângă centrală.

„Printre documentele incluse în acest volum figurează rapoarte cu privire la alte accidente produse înainte de aprilie 1986 şi transcrierea comunicărilor telefonice din noaptea de 26 aprilie, data dezastrului”, se arată într-un comunicat al SBU.

Totodată, aici mai sunt notate informații despre începerea anchetei asupra catastrofei, dar şi date despre începutul construirii sarcofagului de protecţie deasupra reactorului avariat, transmite Agerpres.

Preşedintele Institutului memoriei naţionale al ţării, Anton Drobovici, a declarat că actele declasificate  în limba ucraineană susțin ideea și dezvăluie premise care au anticipat catastrofa, dar care au fost ascunse de autorităţile sovietice.

„Aceasta va permite umanităţii să-şi lărgească accesul la adevăr despre crimele unui regim totalitar şi să tragă învăţăminte corecte”, a adăugat Drobovici.

Menționăm că „Dosarul KGB despre Cernobâl. De la construcţie până la accident” prezintă 229 de documente, multe fiind publicate pentru prima oară.

Accidentul nuclear de la Cernobîl s-a produs pe 26 aprilie 1986, la 01:23 noaptea, care s-a compus dintr-o explozie a centralei, urmată de contaminarea radioactivă a zonei înconjurătoare. Centrala electrică se afla în apropiere de orașul părăsit Prîpeat‎‎, Ucraina. Acest dezastru este considerat ca fiind cel mai grav accident din istoria energiei nucleare. Un nor de precipitații radioactive s-a îndreptat spre părțile vestice ale Uniunii Sovietice, Europei și părțile estice ale Americii de Nord. Suprafețe mari din Ucraina, Belarus și Rusia au fost puternic contaminate, fiind evacuate aproximativ 336.000 de persoane.

Articole asemănătoare

Back to top button