fbpx

foto | Știe să mânuiască cu dibăcie acul și împletiturile: Cum reușește o moldoveancă să transforme gentuțele eco în accesorii elegante?

Creativitatea și grija pentru natură sunt punctele ei forte, iar neobișnuitul frumos cu siguranță este ceea ce o descrie – este vorba de o nouă artistă a meleagurilor noastre – Ecaterina Drozd.

Urmărește-ne pe Telegram și Instagram.

Despre capodoperele originale ale Ecaterinei am aflat de pe Instagram, acolo unde tânăra, de bună vreme, impresionează și inspiră generații. Eroina de azi știe să mânuiască cu multă dibăcie acul de croșetat și împletiturile, iar – în final –  să creeze „mândre” gentuțe ecologice.

„Întotdeauna am vrut să îmi ocup timpul cu un meșteșug. La școală tricotam eșarfe, genți și visam să învăț a coase. După – am continuat studiile la Facultatea de Economie și nu mi-am propus să-mi conectez viața cu creativitatea.

Lucram în sfera vânzărilor, însă, odată, fiind în căutarea unui cadou unic pentru o prietenă, am decis să încerc să cos singură o jucărie interesantă. Am fost atât de fascinată de acest proces, încât am decis să nu mai opresc și am devenit interesată și de alte tipuri de muncă manuală”, ne-a mărturisit artista.

Ecaterina povestește cu drag despre începuturile sale în acest parcurs al croșetatului și despre oamenii care mereu îi sunt alături și o susțin.

„Sora mea, Olya, m-a susținut mereu și mă sprijină în continuare foarte mult. La fel și ea – creează lucrări manuale. De la croitorie, m-am îndreptat spre croșetarea jucăriilor (amigurumi). Îmi plăcea să creez jucării potrivite persoanei căreia îi ofeream, așa că multe dintre jucării „trăiesc” încă cu prietenele mele care au deja și copii.

În luna august a anului trecut, am decis să creez o pungă de cumpărături. Prima a fost inspirată din videourile de pe YouTube, însă s-a dovedit a fi una nu prea încăpătoare. Acest lucru m-a determinat să fac diferite forme și modele”, povestește ea.

Așa cum creația tinerei nu putea trece neobservată, curând, oamenii s-au arătat interesați de aceste lucrări deosebite, iar invitațiile la evenimente nu au întârziat să apară.

„Inițial, am perceput aceste genți eco de cumpărături ca alternativă la pachetele din plastic. Mai apoi, însă, Nathalie Bescorovalnîi, fondatorul unei mărci de haine, a vrut ca eu să fiu cea care va croșeta genți pentru a-i completa ținutele prezentate la „Moldova Fashion Days 2019”.

Desigur, am fost de acord. Atunci, pentru prima dată, am împletit o gentuță cu perle și am adăugat margele la tricotarea câtorva modele. Pe podium, m-am uitat la gențile mele altfel. Am văzut în ele nu numai niște înlocuitoare ale pachetelor, ci accesorii elegante. Acea experiență a fost un impuls pentru mine, m-a inspirat pentru experimentele ulterioare”, zice Ecaterina.

Tânăra artistă ne-a dezvăluit un pic și despre cât este de greu procesul de creare a gentuțelor sale: „Este diferit. Sunt modele pe care le-am încercat de mai multe ori și deja le realizez rapid, dar sunt momente când inventez ceva nou – atunci procesul cu siguranță durează mai mult. Până acum, nu am tricotat doar gentuțe, dar chiar și pălării, mănuși și urmează multe alte surprize.

Din materialele pe care le utilizez la confecționarea gentuțelor, iuta este preferata mea. Aceste fibre sunt ecologice, iubesc culoarea și textura lor. Din ele realizez gentuțe, folosind tehnica macrame”.

Pentru Ecaterina Drozd, arta se îmbină frumos cu grija pentru ecologie și bunul mers al naturii – de aici și motivarea de a-și focusa măiestria pe asemenea capodopere.

„Eu sunt pentru funcționalitate, iar aceste creații sunt acum și accesorii moderne, și genți, și pungi. Am încetat să mai utilizez pungi din plastic de când am început să realizez aceste gentuțe împletite.

Sunt fericită că, astăzi, și la noi în țară se pune accent pe tema ecologiei, materialele naturale fiind des solicitate. Inițial, consideram că, în alte țări, oamenii tratează cu mai multă atenție acest lucru. Acum, însă, văd că și cei de aici sunt mai atenți în a proteja mediul înconjurător, iar acest lucru este plăcut, susține eroina.

Pentru că începutul frumos vede în față și multe posibilități de dezvoltare, Ecaterina speră ca drumul ei în ceea ce ține meșteșugul să nu se oprească aici, ci să tindă spre cele mai înalte culmi.

„Dacă e să vorbesc despre planuri, atunci pot spune că sunt abia la început de drum. Mi-e greu să-mi imaginez că va trebui vreodată să-mi împart responsabilitățile, pentru că îmi place să particip la tot procesul de creare. Singurul lucru pe care l-aș încredința cuiva – ar fi fotografierea produselor mele”, a spus Ecaterina pentru ZUGO.

Ecaterina este una dintre #OameniiCareInspiră, prin talentul său și grija pe care o poartă naturii. Poți să-i admiri creațiile și să te inspiri cu dragoste pentru tot e frumos, vizitându-i paginile de Facebook (DrozdEc’s Avoska) și de Instagram (drozdecs).

Notă: ZUGO tinde să promoveze frumosul și oamenii care inspiră – dacă tu ești unul dintre ei sau cunoști pe cineva a cărui faptă merită povestită – atunci nu rata să ne scrii, iar noi vom împărtăși cele mai deosebite lucruri lumii întregi!

Articole asemănătoare

Back to top button