fbpx

foto | Și Moldova are plaje exotice. 10 locuri mai puțin explorate care te vor cuceri instantaneu

Odată cu încălzirea vremii, odihna în sânul naturii și excursiile sunt la ordinea zilei. Pentru a vă petrece timpul liber cât mai interesant și activ, ZUGO a pregătit o listă de locuri din țara noastră care sunt mai puțin cunoscute, dar care merită a fi vizitate cel puțin o dată în viață.

Urmărește-ne pe Telegram și Instagram.

Naslavcea

Satul Naslavcea este situat pe dealuri pitoreşti şi creează impresia unui adevărat sat de munte. Pe malul stâng al pârâului Chisarău, la un kilometru de gura lui, se află râpa numită Karpov Iar, monument paleonologic. Datorită lui, au fost descoperite 60 de specii de plante și peste 10.000 de specii de pești străvechi. În sat mai există și până astăzi biserica Adormirea Maicii Domnului. Ea a fost construită la începutul secolului XX și funcționează până acum. La doi kilometri de biserică se află peşterile Nagoreni. În trecut acestea adăposteau localnicii în timpul invaziilor tătarilor.

Foto: visit.md

Stroenți – cartea de vizită a raionului Râbnița

Stroenți e un sătuc localizat într-o regiune nemaipomenit de frumoasă. Ajungând la sătuc și mergând spre el, îți dai seama că te așteaptă ceva neobișnuit și ascuns de ochii lumii! Totul în jur îți sugerează că te afli într-un loc de poveste, important și misterios. Aici poți admira: Turnul Vânturilor, „Moara Veche”, Biserica Sfântului Arhanghel Mihail, dar și multe stânci pe care le poți escalada cu bicicleta.

Foto: vsit.md

Goian – satul de pe peninsulă

Acesta este situat în cursul inferior al râului Iagorlâc, inundat parțial datorită construcției hidrocentrale din Dubăsari. Ca urmare a inundațiilor, în aceste împrejurimi s-a format un golf pitoresc – golful Goian. Satul oferă vizitatorilor un peisaj pitoresc și un aer proaspăt de pădure, iar faptul că Goian se află în inima rezervației naturale Iagorlâc, unica rezervație din Transnistria, este un motiv în plus pentru a fi vizitat. Pentru cei care preferă o relaxare meditiativă, satul Goian este locul perfect pentru a petrece timpul – poți arenda cu ușurință o barcă și poți merge la pescuit. În unele locuri, adâncimea apei depășește 70 de metri.

Foto: visit.md

Plajele exotice din satul Hlinaia

Aici, datorită separării afluentului Turunciuc de râul Nistru, s-au format mai mult de 17 plaje virgine cu nisip alb, a căror lungime variază de la 15-20 metri până la 100 de metri. Pădurea de pe malurile râurilor este atât de deasă, iar cărările sale atât de neexplorate, încât creează impresia unei jungle impenetrabilе. Râul Nistru este considerat cel mai sinuos din Europa și aceasta se observă îndeosebi în satul Hlinaia. Deci, dacă ești amator de kayaking sau rafting – este locul ideal pentru tine.

Foto: visit.md

Rezervația „Pădurea Domnească”

Pe acest teritoriu mic, numit Prutul de Mijloc, natura a creat un ansamblu unic de monumente ale naturii: de la cele geologice și paleontologice până la cele floristice și faunistice. Combinațiile originale dintre piatră și apă, vegetație și animale, pământ și aer au dat naștere unui peisaj de paradis, necunoscut încă de mulți admiratori ai frumosului, dar care merită să fie vizitat.

Foto: dinbasarabia.ro

Peștera Surprizelor

O destinație turistică importantă, situată la o distanță relativ mică de Chișinău, este Peștera Surprizelor. Ascunsă într-o fâșie de pădure de la marginea orășelului Criuleni, peștera a fost descoperită în anii 1970. Peștera Surprizelor este a doua ca mărime în Republica Moldova, după peştera Emil Racoviţă, iar pentru a o străbate, speologii amatori pot parcurge ore în șir prin tunel, ba pe brânci, ba aplecați spre amuzamentul liliecilor ce se ivesc din beznă. Cei care vizitează pentru prima dată Peștera Surprizelor au parte, pe lângă pericole, și de multe surprize.

Foto: visit.md

Suta de movile

Suta de movile – monument care se întinde pe mai bine de 1600 de hectare – este singurul loc din Europa, unde sunt concentrate într-un număr atât de mare recife submarine ale mărilor antice care acopereau în antichitate acest teritoriu. Dacă ai dorința să ridici 3500 de dealuri mari, mici și mijlocii, e absolute necesar să vizitezi Suta de Movile.

Foto: moldovenii.md

Complexul Memorial „Capul de Pod Şerpeni”

La circa 40 km est de Chișinău, pe malul drept al Nistrului se găsește acest Complex memorial de importanță istorico-națională, care a fost ridicat în amintirea eroilor căzuți, în timpul operațiunii Iași-Chișinău din anul 1944, pentru eliberarea Chișinăului de sub ocupația fascistă. O eventuală excursie efectuată în acest loc, care evocă în egală măsură istoria și natura, oferă posibilitatea atât de a călători în trecutul istoric cât și de a fi deserviți de gospodăriile țărănești din localitate, cunoscând astfel cultura și tradiția poporului moldav.

Foto: travel.md

Satele gemene: Vadul lui Rașcov și Rașcov

Descoperă frumusețea enigmatică a celor două sate ascunse într-o vale pitorească, între două maluri stâncoase ale râului Nistru. Gardurile de piatră, străzile largi pavate și porțile cu stâlpi impunători te duc cu gândul la Evul Mediu, când prin această regiune trecea un drum negustoresc ce lega Orientul de Europa de Vest. În Vadul lui Rașcov este amplasat cimitirul antic evreiesc, considerat unul dintre cele mai mari din Europa. Treci cu barca pe celălalt mal al Nistrului, în satul Rașcov și vizitează cele trei lăcașe sfinte de confesiuni diferite: o sinagogă, o biserică catolică și o biserică ortodoxă.

Foto: Wikipedia

Ferma de struți

Situată la doi kilometri de Vatra satului, ferma de struţi din Bardar este una din cele mai mari din republică. Ferma de struţi de la Bardar prezintă interes deosebit pentru turiştii moldoveni, dar şi pentru cei din afară. Aici poți admira cai sălbatici, ponei, păuni, fazani, lebede negre, răţuşte şi şoimi.

Foto: calatorie.md

Odihnă plăcută!

Autoare: Alina Cazacu, stagiară

Articole asemănătoare

Back to top button