fbpx

foto | Și-a vândut mașina și apartamentul și a pornit în călătoria vieții. O moldoveancă stabilită în Franța descoperă lumea în lung și-n lat

Natalia Ciobanu, o tânără născută la nordul Moldovei, în satul Cupcini, raionul Edineț, a prins curajul de a lăsa totul în urmă și de a porni în călătoria vieții, vizitând țări de pe toate cele șapte continente ale lumii.

Urmărește-ne pe Telegram și Instagram.

Primele mici aventuri au început chiar în Moldova, când Natalia, încă copil fiind, lua autobuzul până la Edineț pentru a-și vedea verișorii sau pentru a vizita capitala. Câțiva ani mai târziu, moldoveanca și-a descoperit „foamea” pentru călătorii odată cu primele expediții prin Rusia.

Asemeni fiecărui absolvent, Natalia își dorea să facă o universitate pentru a-și asigura viitorul, dar, se pare, prețurile din Moldova nu au fost tocmai pe buzunarul adolescentei, astfel aceasta s-a grăbit să caute o alternativă, astfel ajungând studentă în Franța.

„Nu a fost atât de ușor să ajung acolo. Doar după obținerea bacalaureatului am încercat să mă înscriu la o facultate în Moldova, dar nu aveam suficienți bani. Am decis să plec și să îmi incerc norocul în Franța. La sfârșitul lunii noiembrie a anului 1999, m-am pornit singură, fără viză, într-o zi de luni seara și am ajuns duminică dimineața la gara de est din Paris. Mi-au trebuit aproape șase zile să ajung ilegal în această țară cu o sumă de doar 129 de dolari”, își amintește Natalia.

Acesta a fost primul exercițiu care i-a trezit și mai mult dorința de a călători și de a vedea lumea. Până a călca pe pământurile franceze, moldoveanca a schimbat mai multe trenuri, autobuze, mașini prinse la întâmplare și chiar a trebuit să meargă o noapte întreagă pe jos pentru a trece frontiera dintre Polonia și Germania.

Ajunsă la Paris, Natalia și-a primit actele și a început să studieze pedagogia, pregătindu-se să devină profesoară de limbă franceză, iar mai târziu și-a continuat studiile, specializându-se în logopedie, în Belgia. Revenită în Franța, moldoveanca s-a angajat, dar dorința de a descoperi lumea în lung și-n lat nu a părăsit-o pentru nicio secundă.

„Anul trecut, în timpul vacanței de vară pe care am petrecut-o în sudul Franței cu prietenii mei, mi-a trecut ca o săgeată gândul de a porni într-o călătorie în jurul lumii. Nu am așteptat mult și am depus o cerere de an sabatic, care peste câteva luni a fost acceptată”, mai povestește basarabeanca.

În luna noiembrie, Natalia și-a scos în vânzare toate lucrurile de valoare, de la mașină până la apartament. Pe 31 decembrie aceasta a reușit să dea totul, iar o săptămână mai târziu ținea în mână un bilet doar dus către prima destinație – Buenos Aires.

Buenos Aires

„Fiecare destinație este precum o carte deschisă pentru mine. Știați, de exemplu, că cel mai mare bulevard din lume se află în Buenos Aires? Nici eu, dar acum știu. De aia şi fac o călătorie a vieții, căci învăț multe din ea”, spune Natalia.

În următoarele trei luni, moldoveanca a reușit să viziteze peste opt țări, descoperindu-le dintr-un colț în altul. Tânăra a cutreierat Argentina, Chili, Bolivia, Peru, Columbia, Ecuador, Japonia și Coreea, ajungând în cele mai frumoase puncte ale țărillor.

Muntele Machu Picchu
Cascadele Iguazu
Orașul colorat Valparaiso

În toate călătoriile sale, Natalia nu uită de țara din care a pornit, purtând cu mândrie drapelul Modovei și fluturându-l pe fundalul celor mai frumoase peisaje. De asemenea, aceasta spune că în aventura sa a reușit să găsească o cultură care puțin a făcut-o să revină cu gândul acasă.

„Argentina seamănă puțin cu Moldova, nu știu de ce. Am fost o dată la un trekking și mi-a părut că eram pe malul Prutului. Și poate pentru că am gustat bucate asemănătoare cu cele moldovenești”, mai spune Natalia.

Hiroshima
Vulcanul Cotopaxi, Ecuador

Totodată, tânăra nu se oprește aici, având la dispoziție încă aproape jumătate de an. Călătorește improvizând la maxim și fără vreun plan bine pus la punct. Acum știe că următoarele sale destinații sunt China și Nepal.

De asemenea, Natalia încearcă să demonstreze tuturor că lumea a fost făcută pentru a fi descoperită și își dorește să motiveze cât mai mulți oameni să iasă din zona de confort și să pornească în călătoria vieții. Moldoveanca face zeci de fotografii și videouri din călătoriile sale și le postează pe rețelele de socializare, dând cât mai multe detalii despre buget, mâncare și cultura țărilor în care se află.

Valea cu cei mai înalți palmieri
Columbia
Tokyo
Peru
Pustiul Tatacoa
Ecuador
Japonia
Muntele Ansen, Seul
Muntele curcubeu
Pustiul sărat Uyni
Colca Canyon
Pustiul din Bolivia
Castelul Changdeokgung, Seul
Vulcanul Pululahua
Barranquilla
Insula Soarelui
Kyoto
Lacul Titicaca

Articole asemănătoare

Back to top button