fbpx

foto | S-a încheiat tabăra de vară GirlsGoIT, ediția a IX-a. Rezultatele participantelor

Sunt tinere, energice și deschise spre a-și dezvolta potențialul în unul dintre domeniile viitorului – tehnologiile informaționale. Este vorba despre cele peste 60 din toată Republica Moldova, care în perioada 21-30 iulie 2023 au participat la cea de-a noua ediție a Taberei de Vară în domeniul tehnologiilor informaționale GirlGoIT. Timp de 10 zile, fetele au participat la un șir de ateliere practice, conduse de către tineri specialiști în domeniu, în cadrul a cinci trackuri: Frontend Static; Frontend Dynamic; Prototipare; Cyber Security; Data Science. În ultima zi a taberei, pe 30 iulie, tinerele și-au prezentat proiectele realizate.

Urmărește-ne pe Telegram și Instagram.

Bianca Buzdugan are 18 ani. În cadrul taberei, împreună cu alte tinere au realizat un website, în încercarea de a soluționa problema rezervărilor online la restaurante.

La GirlsGoIT sunt pentru prima dată. Mi-a plăcut mult. Am cunoscut mulți oameni interesanți, inteligenți, cu diferite idei inovatoare. Asemenea evenimente sunt importante pentru a cunoaște oameni din același domeniu. În cadrul taberei, echipa mea a realizat un proiect pentru un restaurant. Am vrut să soluționăm lipsa website-urilor pentru rezervarea online a meselor. Totodată, am încercat să dezvoltăm un sistem în real time a review-urilor, unde oamenii își pot lăsa impresiile despre restaurant, ca ceilalți vizitatori ai restaurantului să-și poată face o impresie înainte de a merge acolo. Am venit cu cunoștințe de Frontend Static și plec cu cunoștințe de Frontend Dynamic. Am învățat multe în JavaScript și VueJS, e foarte important să cunoaștem ambele Frontend-uri, dar anume Frontend Dynamic mi s-a părut mai interesant, inovativ, care dă mult de gândit. Îl recomand tinerilor”, povestește Bianca.

Maria Iachim este pasionată de securitatea cibernetică. Respectiv, în cadrul taberei a participat la atelierele din cadrul track-ului Cyber Security. Experiența de la GirlsGoIt i-a demonstrat că acesta este domeniul ei și la vârsta de doar 16 ani este sigură că își va construi o carieră în IT.

În cadrul taberei am mers la track-ul de Securitate Cibernetică. Ne-au învățat cum să ne protejăm pe internet, ce date ar putea să ne obțină atacatorii, dar și cum am putea să obținem parolele altora. Am ales să facem un proiect la tema Fishing, pentru a-i informa pe alții despre acest tip de atac. În zilele noastre acest tip de atac este des întâlnit, iar oamenii ar trebui să fie informați. Respectiv, și noi am învățat multe informații noi. Tabăra mi-a fost de mare ajutor, mi-a deschis mai multe porți. Am aflat mai multe despre domeniul IT în Republica Moldova, am vizitat mai multe companii din țară. Aceste lucruri mi-au demonstrat că se poate de activat în domeniul IT în Republica Moldova și asta plănuiesc să fac”, ne-a relatat tânăra.

Adelina Vlasov are 16 ani și în cadrul taberei a fost parte a unei echipe care a creat un website. Ea este convinsă că proiecte ca GirlsGoIT pot să reducă decalajul de gen pentru fete și femei în tehnologie.

GirlGoIT oferă posibilitatea tinerelor de a demonstra că sunt bine acceptate în IT și sunt bune în acest domeniu, uneori poate pricep chiar mai bine decât băieții limbajul de programare. Programul promovează și egalitatea de gen în domeniul IT. Am venit aici pentru că îmi place informatica. Vreau să demonstrez că sunt bună în acest domeniu. Am fost jignită că nu sunt bună la informatică, însă am ajuns să particip în acest program și să-mi demonstrez abilitățile. În școală nu se învață VGJ sau JavaScript. La această tabără, în schimb, le-am însușit”, spune, încrezătoare, Adelina.

În cadrul track-ului Prototip are, fetele au avut ocazia să învețe cum să creeze o versiune funcțională a unui obiect, cum să modeleze 3D, să proiecteze partea electronică și să-i programeze funcționalitatea.

Nicoli Streșnă are 15 ani și este una dintre persoanele care a ghidat participantele în cadrul track-ului.

„A fost un proces dificil. A trebuit să mentorăm fetele de la zero, pentru că încă nu aveau cunoștințe în Arduino sau imprimare 3D. Le-am învățat prin pași mici toate aceste proceduri, cum să printeze 3D, cum să aprindă primul beculeț și am ajuns la rezultate frumoase. Cred că trebuie să îndrumăm tot mai multe fete în acest domeniu, pentru a combate stereotipul din societate că fetele nu pot face IT și că sunt slabe în acest domeniu. Prin aceste proiecte am demonstrat că sunt puternice și la fel de bune ca băieții, sau poate chiar mai bune”, spune tânăra.

Irina Oală, asistentă de proiect, este convinsă că Programul GirlsGoIT și-a atins scopul.

„Proiectul și-a propus să sensibilizeze fetele și să le încurajeze să urmeze o carieră în IT și să înțeleagă dacă anume acesta este domeniul lor potrivit, pentru că este un domeniu divers, cu mai multe direcții. După proiectele prezentate de fete putem spune că tabăra și-a atins scopul. Suntem mândri de participantele noastre. Proiectele prezentate astăzi sunt utile, aplicabile și actuale”, spune Irina.

Potrivit Mihaelei Iurașcu, administratoarea TEKEDU, implementatorul proiectului, de la începutul proiectului GirlsGoIT în 2014, până în prezent, au fost instruite peste 1760 de fete din toate regiunile Republicii Moldova.

„Proiectul oferă participantelor o dezvoltare continuă, căci după absolvirea Taberei de Vară, acestea pot deveni Ambasadoare sau chiar Mentori. Totodată, tindem să le oferim participantelor noastre și oportunități în cadrul școlilor și companiilor partenere. În acest an, acestea au posibilitatea de a participa gratuit la un curs de Prompt Engi-neering în cadrul Click School. O altă oportunitate este participarea la cel mai mare hackaton din Republica Moldova, Deeptech Giga Hack. Nu în ultimul rând, partenerii noștri, compania IT Amdaris, oferă 12 locuri de stagiere pentru absolventele Girls GoIT”, a spus Mihaela Iurașcu.

GirlsGoITeste un program dezvoltat de TEKEDU și este implementat în parteneriat cu Liechtenstein Development Service Moldova, Ministerul Educației și Cercetării al Republicii Moldova, FRIDA | The Young Feminist Fund.

Informațiile publicate la rubrica „Advertoriale” sunt articole comerciale plasate în urma unei colaborări cu agenți economici sau agenții de publicitate cu scopul de a promova produse, servicii sau pentru a contribui la vizibilitatea brandului. Pentru detalii privind publicitatea pe portalul de știri ZUGO, vă rugăm să ne contactați la adresa de e-mail contact@zugo.md sau la numărul de telefon 068 013 424.

Articole asemănătoare

Back to top button