fbpx

foto | O carte-ierbar de dăruit oamenilor dragi: Igor Guzun surprinde cu o nouă creație matură – „Iubi”

Vara aduce în librării o nouă carte semnată de scriitorul Igor Guzun. „Iubi”- matură e și dragostea, și cartea, zic primii cititori. Tot ei mărturisesc că noua creație este darul perfect pentru acele momente când avem nevoie să le arătăm oamenilor noștri dragi un semn de prețuire.

Urmărește-ne pe Telegram și Instagram.

Pentru pofticioșii de lectură, ZUGO a încercat să afle de la autorul cărții mai multe dezvăluiri despre „Iubi” și detalii care ne-ar convinge să-i „savurăm” versurile.

– Când și cum a apărut noua carte? De fapt, care este istoria cărții „Iubi”?

– Cartea „Iubi” a apărut pe 1 iunie 2019. Cum a apărut? A fost scrisă în timp ce o simțeam și o gândeam. Și am scris-o, uneori, pe brațe, alteori în picioare, așteptând, scurt, ceva sau pe cineva, câteodată – în gând, în telefon, în alergare. De asta nu pot fi un scriitor de masă, că nu scriu la masă. Poate – de inimă, de minte. Iar mai exact vor spune-o cititorii.

Dacă are o istorie în spate, mă întreb? Mai degrabă în față.

– Se pare că noua creație atinge latura iubirii. Mai exact, însă, despre ce „vorbesc” versurile?

– Oi fi eu autorul cărții, dar asta nu-mi dă avantajul de a înțelege mai mult decât alții despre ce sunt poeziile din carte. Cred că versurile vorbesc prin ele însele. Despre asta, de exemplu: „Să-i deschizi celuilalt sticlele și ușile / Este mai palpitant decât să-i dăruiești stele de pe cer. / Să-i încălzești omului drag mănușile / Înainte ca acesta să iasă în ger”.

– De ce „Iubi”?

– Probabil pentru că fiecare dintre noi are propria experiență și o definiție foarte personală a dragostei. La fel, fiecare poate să pună accentul pe cuvântul „iubi” acolo unde simte și, în plus, chiar poate auzi „You Be”. Primii cititori din librării mi-au spus că este o carte de dragoste. Matură. Și dragostea, și cartea, vreau să cred.

Și mai vreau să cred că, atunci când mergem la prietenii noștri să le urăm casă de piatră sau casă nouă, semnul dragostei noastre pentru ei să poată fi cartea „Iubi”, împreună cu alte cărți. Iar cartea asta este plină de flori pictate de Lică Sainciuc, iar el a știut să le deseneze și să le lase acolo să se păstreze proaspete ca într-un ierbar. Ca gândurile și faptele noastre bune pentru prieteni și oamenii dragi.

Foto: Kristina Doba via Facebook

– Dacă urmează o lansare a cărții, pe când s-o așteptăm?

– Într-o zi. Odată ce a intrat în librării, înseamnă că este lansată, este pe orbita lecturilor. Ne putem întâlni acolo, în librării. Chiar dacă nu voi fi prezent, acolo va fi cartea, acolo sunt și toate celelalte cărți ale mele.

Iar într-o zi ne vom întâlni să ne vedem la ochi, să ne cuprindem și să ne bucurăm unii de alții, iar cartea va fi un pretext potrivit pentru asta.

– Tipica întrebare – „Cui se adresează mesajul cărții?”

– Inimii și minții.

Citește și: Cu Igor Guzun la un pahar de vin, lectură și muzică. Iubitorii de cărți au venit să-i asculte „Vinil”-ul

foto | „Toate dramele personale, într-un limbaj colocvial”. Igor Guzun a lansat „Adio, lucruri”

video | „N-a vrut să exprime nimic”, dar a transmis emoție. Igor Guzun a adunat zeci de texte și le-a publicat în Vinil Collection

Articole asemănătoare

Back to top button