foto | „Gonzalez”: Noi date pe Interpol despre Plahotniuc, identitate mexicană și fotografii recente

Oligarhul Vladimir Plahotniuc, dat în căutare internațională pentru arest și extrădare, a obținut acte de identitate mexicane. Vladimir Plahotniuc figurează în baza de date a Interpol ca fiind căutat inclusiv în baza cetățeniei mexicane. Informația este publicată pe site-ul Interpol și a fost confirmată pentru ZdG de către Viorel Cernăuțeanu, șeful Inspectoratului General al Poliției. „Cu siguranță nu poate să fie un pașaport legal obținut”, a precizat șeful Poliției.
Informația că Vladimir Plahotniuc ar avea un nou pașaport a apărut, recent, pe site-ul oficial al Interpol. Anterior, pe site era menționat că Plahotniuc deține cetățenia R. Moldova, a României și a Rusiei. Recent, a fost adăugată informația că Plahotniuc ar avea și cetățenie mexicană.
Pe site-ul interpol apar și două fotografii noi cu Plahotniuc, primele imagini publice cu el după dispariția sa din R. Moldova în iunie 2019.
Viorel Cernăuțeanu, șeful Inspectoratului General al Poliției confirmă pentru ZdG că „cetățeanul Plahotniuc este căutat pentru mai multe nume. Dacă nu greșesc este căutat pentru patru nume de familie pe care le deține sau le-a deținut, trei dintre ele deja fiind cunoscute. Conform unor măsuri speciale de investigații realizate și a unor informații parvenite, ar deține și cetățenia unui stat de peste ocean. Da, este vorba despre deținerea unui nume al statului mexican”.
Plahotniuc, reperat în Turcia în urmă cu două săptămâni
Șeful IGP a precizat că Plahotniuc ar avea acte mexicane cu numele de familie Gonzalez. „Cu siguranță nu poate să fie un pașaport legal obținut. În acest context se petrec și la moment măsuri cu partenerii. Cu părere de rău nu pot să dau multe detalii pentru că sunt măsuri de investigație în desfășurare”.
Cernăuțeanu menționează că nu există informații despre faptul că Plahotniuc ar fi utilizat pașaportul cu noua sa identitate pentru a trece vreo frontieră. „În alertele de căutare, nu ni s-a arătat până la moment dacă a fost utilizat pașaportul la o trecere de frontieră. Dar trebuie să precizăm că îmi este greu să spun când el a fost plasat de colegi pe canalul de căutare Interpol către cele 190 de țări, dar din momentul în care a fost plasat cu acest nume pentru căutare, nu a fost identificat la o trecere de frontieră. Țin să menționez că unica alertă care a fost dată pe acest cetățean a fost acum două săptămâni, dar a fost pe numele Plahotniuc. A fost o alertă pentru Turcia. Ni s-a arătat că Turcia l-a verificat. Am făcut solicitări oficiale, dar nu avem multe detalii. Am văzut că a fost accesat”, a menționat șeful IGP.
„Această informație am obținut-o grație schimbului de date cu partenerii externi. O mare parte din informațiile care au venit sunt urmare a schimbului de informații dintre procuratură, organele poliției și partenerii din afară, inclusiv de peste ocean”, a punctat Viorel Cernăuțeanu.