fbpx

foto | Frumoase, curajoase, inteligente și puternice. 20 de femei din Moldova care și-au lăsat amprenta în istoria țării noastre

Din cele mai vechi timpuri și până în prezent, femeile au fost și sunt acele ființe pentru care bărbații sunt gata să se lupte cu săbiile, să înoate în adâncurile mărilor, să înceapă războaie și să se topească de dor atunci când le văd ochii, transformându-se din masculi brutali în tipi gingași și tandri.

Urmărește-ne pe Telegram și Instagram.

Istoria țării noastre păstrează amintirea multor femei remarcabile, a căror frumusețe, inteligență, talent și perseverență le-a făcut să devină vestite departe de hotarele țării. Au reușit să își construiască propriile istorii de succes, să depășească stereotipurile vremii și să devină egale cu cei ale căror inimi le-au cucerit.

De Ziua Internațională a Femeii, ZUGO a răscolit poveștile a 20 de doamne, care, considerăm noi, merită să fie cunoscute și admirate de întreaga națiune.

  1. Natalia Obrenovici – basarabeanca de la tronul Serbiei

Natalia Keșko-Obrenovici s-a născut la Chișinău în 1859, într-o familie cu viță nobilă. Pe când avea 16 ani, într-o călătorie la Viena, îl cunoaște pe viitorul său soț, principele Milan Obrenovic al IV-a al Serbiei. Cei doi se căsătoresc, în familie se nasc doi copii, iar la 23 de ani basarabeanca devine regină a Serbiei.

Foto: 011info.com
  1. Natalia Dadiani – neobosită truditoare pe tărâmul învățământului feminin din Basarabia

Principesa a promovat educația în rândul femeilor, creând și finanțând Gimnaziul de fete nr. 2, instituție pe care a condus-o până la sfârșitul vieții. Dadiani considera că studiind femeile își vor îmbunătăți viața, vor deveni mai independente și vor căpăta mai multă încredere în forțele proprii.

Foto: timpul.md
  1. Elena Alistar – femeia care a votat Unirea în Sfatul Țării

Medic, pedagog și om politic, deținătoarea mai multor titluri și ordine onorifice din partea Casei Regale a României, Elena Alistar a fost fondatoarea Ligii Culturale a Femeilor din Basarabia și Asociaţiei Culturale a femeilor studente la medicină. Alistar a făcut parte din Sfatul Țării și a votat Unirea Basarabiei cu România, militând pentru idealurile unioniste.

Foto: ziarullumina.ru
  1. Maria Bieșu – cea mai bună Cio-Cio-san

Artistă de operă, cavaleră a Ordinului Republicii, deținătoarea mai multor premii la concursuri naționale și internaționale, vice-președintă a Uniunii Mondiale a Muzicienilor din Moscova, doctor Honoris Causa, Maria Bieșu a devenit în timp simbol al culturii naționale. A evoluat pe cele mai cunoscute scene din Europa, America și Asia și a jurizat zeci de concursuri de muzică. Datorită festivalului „Invită Maria Bieșu”, Chișinăul a devenit în timp una dintre capitalele muzicii de operă din Europa.

Foto: canal2.md
  1. Maria Cebotari – cea mai mare soprană de operă în anii 1930-1940

Marea artistă s-a născut în 1910 la Chișinău. După terminarea studiilor la Conservatorul din orașul natal, a fost angajată ca actriță la Teatrul de Artă din Moscova. A debutat în 1931 la opera din Dresda, rămânând acolo solistă până în 1943. Ulterior, a fost angajată la Opera de Stat din Viena. La numai 24 de ani, Mariei Cebotari i-a fost conferit cel mai înalt titlu onorific existent în Germania și Austria din acel timp: Kammersängerin.

Foto: radiochisinau.md
  1. Valentina Naforniță – moldoveanca de la Teatro alla Scala din Milano

Soprana este solistă la Opera Națională din București și la Opera de Stat din Viena. În noiembrie 2012 a debutat la Scala din Milano în Rigoletto, iar în august 2013 a debutat într-un spectacol al Operei din Lyon la Festivalul din Edinburgh. În același an Naforniță a avut un turneu în China cu Orchestra BBC.

Foto: unica.md
  1. Eva Gudumac – chirurg, pediatru, inventatoare și deputată

Membră corespondentă a AȘM, fostă deputată în Parlamentul țării și membră a Societății de Chirurgie Pediatrică din România, Eva Gudumac este femeia care, alături de Natalia Gheorghiu, a adus o serie de contribuţii domeniului în care activează. Aceasta mai este și deținătoarea brevetului nr. 526352 pentru „Radiometrul diferențial de diagnostic medical”, iar în 1990 Gudumac a fost decorată cu Ordinul Republicii.

Foto: pont.md
  1. Nadia Russo – prima moldoveancă aviatoare

A primit brevetul de pilot la 35 de ani și s-a remarcat printr-o carieră sportivă deosebită. În perioada celui de-al Doilea Război Mondial a activat în Escadrila Albă, unitate a forțelor aeriene Regale din România. A fost decorată de regele Carol al II-lea cu Ordinul „Virtutea Aeronautică de Pace”, clasa Crucea de Aur.

Foto: wikimedia.org
  1. Eugenia Crușevan – prima avocată din Basarabia

Absolventă a facultății de drept a Universității din Moscova, Crușevan și-a început cariera cu înscrierea în biroul avocaților din Chișinău. A fost jurisconsult la Consiliul Eparhial al Arhiepiscopiei Chișinăului și Hotinului și secretară a societății Femeile Române. În 1944 s-a stabilit în România și a practicat acolo avocatura până la pensionare.

Foto: chisinauorasulmeu.wordpress.com
  1. Iulia von Gheiking – fondatoarea celei mai celebre școli de fete din Chișinău

Baroneasa Iulia von Gheiking a fondat școala de fete care i-a purtat numele, investind în aceasta toată averea familie. Inițial, clădirea gimnaziului servea drept grădiniță, însă mai târziu aceasta a fost reprofilată, transformându-se în unul dintre cele mai bune instituții ale vremii.

Foto: locals.md
  1. Maria Pocora – prima femeie geolog din Basarabia

Colaboratoare a Institutului Geologic al României și geolog la Muzeul Național din Chișinău, Maria Pocora a realizat studii, cartografiind rezultatele observațiilor sale pedologice și toate tipurile de soluri din Basarabia. În anul 1916 a fost onorată cu Diploma de gradul I pe baza tezei științifice, iar în perioada 1916-1920 a lucrat ca asistentă la catedrele de geologie și geografie a Universității Imperiale Novorossiisc din Odesa.

Foto: uzp.org.ro
  1. Cristina Iovu – medaliată olimpică din Moldova

Cristina Iovu este o halterofilă de talie mondială, originară din Republica Moldova, specializată în ridicarea greutăților la categoria de 53 kg. În 2012 aceasta a purtat drapelul țării la Jocurile Olimpice de vară din 2012 și a devenit campioană mondială, obținând medalia de bronz la proba respectivă.

Foto: cotidianul.md
  1. Constanța Târţău – prima prezentatoare TV din Chișinău 

Actrița a studiat la Institutul de Stat de Artă Teatrală „A. N. Ostrovski” din Leningrad și a lucrat la Teatrul Muzical-Dramatic „A. Pușkin” (astăzi Teatrul „Mihai Eminescu”) din Chișinău. La 30 aprilie 1958, Constanţa Târţău a anunţat deschiderea primei emisii TV din Republica Moldova. Pe lângă activitatea artistică, aceasta a prezentat emisiunea Teatrul la microfonul de la radioul național și a jucat în spectacole televizate în cadrul programului „Dialog”.

Foto: jc.md
  1. Valentina Rusu Ciobanu – artistă plastică din Republica Moldova, laureata Premiului de Stat

Valentina Rusu-Ciobanu este absolventă a Academia de Arte Plastice din Iași. Aceasta a avut sute de expoziții în mai multe țări din lume precum Rusia, România, Siria, Irak, Polonia, Bulgaria etc. Artista este deținătoarea mai multor distincții onorifice precum Ordinul Republicii, Maestru în Artă, Artistă Emerită, Ordinul „Insigna de Onoare”.

Foto: moldpres.md
  1. Sofia Imber – fondatoarea unui muzeu din Venezuela

Sofia Imber s-a născut în Basarabia, iar ulterior familia acesteia a emigrat în Venezuela. Aceasta a studiat acolo câțiva ani medicina, ca mai apoi să devină jurnalistă. Împreună cu cel de-a doilea soț a creat o emisiune, în același timp moderând mai multe producții radio și tv. Sofia Imber este fondatoarea Muzeului de Artă Contemporană din Caracas – cea mai mare instituție de acest gen din America Latină.

Foto: exitosfm.com
  1. Elena Lazo Luzghin – președinta Ligii Femeilor din Basarabia

Viitoarea filantropă și-a făcut studiile la Varşovia şi Paris, unde a manifestat un interes deosebit pentru medicină şi literatură. A administrat Consiliul de conducere al orfelinatului Olga; Comunitatea surorilor de caritate Hârbovăţ; Casa Muncii a Societăţii de Binefacere; Societatea nevoiaşilor de pe lângă Gimnaziul 1 de băieţi. Activista era preocupată de soarta femeii în societate, astfel devenind Membră a Ligii Culturale a Femeilor Moldovence, iar mai apoi președintă a Ligii Femeilor din Basarabia.

Foto: timpul.md
  1. Doina Ciobanu – fashion bloggeriță și model

Ciobanu și-a lansat blogul de moda „The Golden Diamonds” în 2010, iar în 2014 s-a mutat în Londra. Este cunoscută și drept creatoarea unuia dintre cele mai puternice branduri personale în industria modei din Marea Britanie.

Foto: Doina Ciobanu via Facebook
  1. Lilia Burunciuc – director regional la Banca Mondială, zona Asia Centrală

Fosta vice-guvernatoare a Băncii Naționale a Republicii Moldova a semnat un contract cu Banca Mondială și s-a mutat la Washington. De atunci oficiala a deținut mai multe funcții importante în 17 țări ale lumii și a contribuit la asigurarea populației cu servicii medicale și educaționale.

Foto: Lilia Burunciuc via Twitter
  1. Olga Scripovscaia – unica femeie din Moldova implicată în misiunile de pacificare ONU

Dragostea de patrie, disciplina și caracterul puternic o caracterizează, iar serviciul militar este ceea la ce a visat. Comandat cu grad de locotenent-colonel în Republica Moldova și prima femeie din țară care s-a alăturat misiunii de pacificare ONU în Africa de Vest, Olga Scripcovscaia este de mai bine de 20 de ani la straja păcii și liniștii civililor din Moldova și din afara granițelor.

Foto: mobiasbanca.md
  1. Luda Kroitor – dansatoare de salsa, campioană a Australiei

Născută la Soroca, Luda Kroitor a cucerit marile scene ale Australiei, dar și cele internaționale, devenind de 5 ori campioană mondială la acest tip de dans și este dublă deținătoare a trofeului concursului Dancing with Stars (tr. r. Dansează cu vedetele) din Australia.

Foto: Daily Telegraph

Articole asemănătoare

Back to top button