fbpx

foto | Forumurile Anuale ale Democrației Locale 2023. Democrația participativă în raionul Cimișlia: Constatări, probleme și soluții

Ce s-a schimbat în domeniul asigurării transparenței, incluziunii și participării cetățenilor și societății civile în procesul decizional din raioanele Republicii Moldova? Răspunsuri la aceste întrebări au răsunat la Forumurile Anuale ale Democrației Locale 2023, desfășurate în perioada 6-13 decembrie în raioanele Soroca, Cahul, Cimișlia, Ștefan-Vodă, Florești și Căușeni, organizate de Consiliile Raionale de Participare din aceste raioane, cele din urmă având scopul de a facilita implicarea activă a societății civile în procesele decizionale și promovarea politicilor incluzive la nivel raional.

Urmărește-ne pe Telegram și Instagram.

La Cimișlia, participanții Forumului – societatea civilă, factori de decizie din raion, activiști, reprezentanți ai donatorilor – au evaluat gradul de transparență a procesului decizional raional, deschiderea autorităților locale privind oferirea accesului la informații de interes public, dar și alte aspecte relevante democrației participative, prezentând rapoarte în acest sens.

Un grad scăzut de interacțiune dintre societatea civilă și Consiliul Raional Cimișlia

Potrivit membrilor Consiliului Civic pentru Participare (CCP) Cimișlia, activitatea structurii a avut loc în lipsa unui acord cu Consiliul Raional (CR) Cimișlia, acest lucru îngreunând atingerea rezultatelor scontate. Printre lacune se numără absența răspunsurilor la solicitările de informații, un grad scăzut a consultării publice a proiectelor de decizie și o slabă interacțiune dintre societatea civilă și CR Cimișlia.

Am primit consultanță din partea Fundației Est-Europene și ne-am consolidat. Am venit cu multe idei, expertiză și propuneri frumoase, dar nu am fost auziți pe deplin. Dacă ne vom uni eforturile, și rezultatele vor fi mai bune”, a spus Natalia Răileanu, membră a CCP Cimișlia. Ea a precizat că și tinerii se implică în activitatea CCP Cimișlia: „Îndemn pe toată lumea să se alăture CCP, pentru ca să fim o forță puternică, competentă, activă, și Consiliul Raional să aibă mai multă încredere în noi”.

Noua administrație raională: Vom lua în calcul recomandările CCP Cimișlia

Prezent la eveniment, președintele raionului Cimișlia a subliniat importanța transparenței în procesul decizional. „Suntem deschiși și dorim să conlucrăm cu societatea civilă și să ținem cont de toate propunerile”, a declarat Adrian Talmaci participanților.

Sper că nu vom sta pe baricade și vom găsi sinergia dintre societatea civilă și Consiliul Raional, ca să avem grijă de viitorul nostru și al copiilor și să ne integrăm în Uniunea Europeană fără să așteptăm să o facă cei de la Chișinău sau Bruxelles. Fără a pune umărul fiecare, va fi greu să parcurgem această cale”, a declarat Andrei Bargan, președintele CCP Cimișlia.

Transparența în luarea deciziilor și consultarea cu societatea civilă – esențiale pentru o guvernare democratică eficientă

Andrei Brighidin, directorul Evaluare și Dezvoltare al Fundației Est-Europene, a menționat că implementarea proiectului a fost posibilă datorită donatorilor (Suedia și Biroul de Cooperare al Elveției) și reprezentanților societății civile.

Foto: zugo.md
Foto: zugo.md

Nu e întâmplător că Forumul este organizat anume în preajma Zilei Internaționale a Drepturilor Omului, pentru că se concentrează pe câteva principii esențiale ale drepturilor omului: principiul transparenței, principiul informării și cel al participării. Sunt piloni esențiali pentru o democrație veritabilă, autentică și pentru o dezvoltare durabilă. Atunci când oamenii cunosc despre deciziile care îi influențează, vor contribui la decizii mai calitative, pentru că nimeni dintre noi nu poate pretinde că cunoaște totul. Depunem efort ca perspectiva diverselor grupuri sociale să ajungă la factorii de decizie, astfel încât deciziile să răspundă mai bine nevoilor articulate de femeile și bărbații noștri”, a spus Andrei Brighidin.

Potrivit reprezentantei Biroului de Cooperare al Elveției în Republica Moldova, Viorica Crețu, transparența în luarea deciziilor și consultarea cu societatea civilă sunt precondiții esențiale pentru o guvernare democratică eficientă și trebuie să devină o normă: „Elveția e un partener de dezvoltare pentru Republica Moldova de mai bine de 20 de ani. Lucrăm în mai multe domenii. Am impresia că raionul Cimișlia este implicat în mai toate proiectele”.

Atât la evenimentul organizat de CCP Cimișlia, cât și la celelalte Forumuri, participanții au fost instruiți în gestionarea prevederilor legale privind datele cu caracter personal și cum se raportează acestea față de informațiile de interes public.

Foto: zugo.md
Foto: zugo.md

Forumurile au fost organizate în cadrul proiectului „Cetățeni activi, comunități prospere-faza II”, implementat prin intermediul Fundației Est-Europene din resursele acordate de Suedia și Agenția Elvețiană pentru Dezvoltare și Cooperare (SDC).

 

Articole asemănătoare

Back to top button