fbpx

foto | Descoperire impresionantă în Găgăuzia. În satul Cazaclia ar fi fost găsit un cimitir medieval

Dacă ți se părea că Republica Moldova a fost explorată în lung și în lat, să știi că multe locuri nu s-au lăsat descoperite de om. Un exemplu în acest sens ar fi cimitirul medieval găsit în satul Cazaclia din UTA Găgăuzia-Yeri, de către cei de la Centrul de cercetări științifice din regiune și de către cei de la Institutul pentru patrimoniu cultural al R. Moldova.

Urmărește-ne pe Telegram și Instagram.

Exemplarele arheologice identificate ar face parte din perioada medievală, din timpurile tăpânirii stepei Bugeacului de către hanul Nogai.

„Este vorba de o comunitate de pe vremea lui Nogai, mai bine zis de un aşa-numit cimitir medieval care a fost descoperit încă în anul 2005. Acesta este situat în partea de nord-est a satului Cazaclia, la 20 de metri de traseul Cazaclia-Ceadâr-Lunga, pe un deal nu departe de actualul cimitir”, a spus Irina Constantinova, directoarea interimară a Centrului de cercetări ştiinţifice din UTA Gagauz-Yeri.

Locaşul necesită investigaţii arheologice operative, deoarece poate fi distrus de lucrările de extracţii de argilă ce se desfăşoară în apropiere, precum şi de fenomenele meteorologice, transmite Moldpres.

„Am desfundat un teren de 80 de metri pătraţi. În primul rând am cercetat mormintele care deja sunt în stare de distrugere. În ultimele două săptămâni am studiat 17 morminte de nomazi de pe vremea hanului Nogai. Mormintele, ale adulţilor, precum şi ale copiilor, reprezintă nişte construcţii complexe, de formă dreptunghiulară, cu scări şi diverse anexe”, a explicat Constantinova.

Cercetătorii au observat că mormintele formează un şir, de la est la vest, fără a conţine alte obiecte, cu excepţia unui ineluş din bronz, găsit în mormântul unui copil.

Săpăturile din preajma localităţii Cazaclia vor continua în următoarele două luni, iar în iulie aici este aşteptat un grup de arheologi din Sankt-Petersburg, Rusia, care va studia fragmentele găsite.

Articole asemănătoare

Back to top button