fbpx

foto | „Au o valoare prea mare ca să le echivalez în bani”. Un tânăr din capitală a colecționat aproape 2000 de timbre poștale, timp de 7 ani

Pasiunea sa nu se măsoară în cai putere, kilometri sau calorii. Hobby-ul său are la bază istoria și amintirile, monumentele și clădirile, oamenii și evenimentele. Mihai Iurco este un tânăr din capitală pentru care cel mai de preț lucru din viață este un album în care a adunat, timp de șapte ani, aproape 2000 de timbre poștale.

Urmărește-ne pe Telegram și Instagram.

Povestea colecției sale a început pe când era adolescent. La 17 ani a găsit, din întâmplare, un timbru, care, de fapt, avea să-l inspire să adune „semeni” din toată lumea.

„Așa am pus bazele primului album în care deja am mai mult decât m-aș fi putut gândi vreodată. Încetul cu încetul, din săptămână în săptămână, acesta s-a mărit considerabil, transformându-se azi în ceva cu ce mă delectez nu doar eu, ci și oaspeții mei”, ne-a povestit Mihai.

În colecția sa poți vedea timbre poștale din toate colțurile lumii: Franța, Germania, Belgia, Austria, China, Spania și alte țări, toate cu diferite teme și gravuri. Mihai spune că preferă să dețină mai mult timbre fără ștampile, întrucât acestea nu au fost puse încă în circulație și sunt mai valoroase.

„În Republica Moldova, din păcate, nu găsesc ceea ce îmi doresc și de aceea apelez la site-urile internaționale specializate în vânzări, de genul Ebay. Dacă să luăm aparte fiecare timbru, atunci prețul acestuia poate varia între 15 și 300 lei, aproximativ.

Mai e o viață întreagă pentru a putea studia și, eventual, mări valoarea lor adevărată în timp. Cert e că ele pentru mine au o valoare prea mare ca să le echivalez în bani, chiar și cu gândul. Banii aici nu contează, iar vânzarea nu m-a interesat și nu cred că mă va interesa în curând”, mai adaugă tânărul. 

Chiar dacă nu o percepe ca pe o comoară pe care ar putea să o vândă, Mihai spune despre colecția sa că este o adevărată avere spirituală. Printre sutele de timbre al cărui proprietar este, Mihai are și un favorit.

„Pentru mine cel mai special este un timbru din Croația, anul 1943. L-am câștigat la o licitație online, îl compar cu un tablou de muzeu, deseori apropii lupa și îl admir”, ne-a mărturisit Mihai. 

Și pentru ca să-și împărtășească pasiunea cât mai multor oameni, tânărul colecționar a creat și un cont de Instagram – „Filatelie”, al cărui nume, spune el, provine de la specificul activității de a aduna timbre. Pagina este o adevărată oază de inspirație, asta pentru că Mihai, atunci când fotografiază timbrele, alege pentru fiecare un concept unic și irepetabil.

„Mi s-a părut interesant să atrag oamenii nu numai cu timbrele dar și cu creativitatea ce acestea o inspiră. Mă strădui ca fonul timbrelor în poze să nu se repete, mereu să fie ceva nou și cât mai original. Uneori poate să fie ceva în comun cu culoarea timbrului, alteori obiectele din fundal provin din țara ce o reprezintă. Așa, într-un final, chiar îmi reușește o combinație destul de frumușică și originală”.

Ca oricare colecționar pasionat de ceea ce adună, Mihai vrea ca hobby-ul său să ajungă și la generațiile viitoare. Nu ar accepta să-și vândă munca de ani de zile pentru nimic în lume, lucru pe care speră să-l cultive și în copii săi. 

Articole asemănătoare

Back to top button