fbpx

foto | „Am demonstrat lumii că nu e doar o muncă fără răsplată”. Vlada și Andreea Sajin – gemenele din inima activităților de voluntariat

Au aceleași trăsături fizice, se îmbracă la fel, iar de trei ani pot fi văzute chiar și la aceleași evenimente: sportive, caritabile, de business sau distractive. Vlada și Andreea Sajin, gemenele cunoscute pentru implicarea lor în diverse activități de voluntariat, ne-au povestit ce le deosebește și de ce au ales să-și ocupe timpul liber cu ceea ce alții ar numi pierdere de vreme și efort.

Urmărește-ne pe Telegram și Instagram.

Fetele spun că au ajuns să facă diverse activități, fără a fi remunerate, din întâmplare. Totuși, după primul eveniment la care au fost de partea staff-ului au înțeles că acest lucru le place și că ar vrea să-și petreacă orele de după școală, dar și weekendurile, făcând voluntariat.

„La început nu prea știam „cu ce se mănâncă voluntariatul”, dar, după cum noi iubim provocările, am decis să încercăm și acest tip de activitate. Formularul de înscriere la primul eveniment, „Bucurie în mișcare 2016”, l-am găsit întâmplător și ne-am înscris.

A fost unul din cele mai memorabile evenimente, pentru că abia atunci am făcut cunoștință cu o mulțime de persoane care ne-au deschis drumuri către alte activități de voluntariat. A fost o experiență de neuitat, primele noastre impresii despre cum se organizează un eveniment și, nu în ultimul rând, ne-am bucurat nespus de mult când am găsit și noi cum să folosim timpul util și totodată plăcut”, spun fetele.

Deși sunt gemene și până acum și-au petrecut mereu timpul împreună, Vlada și Andreea ne-au mărturisit că anume activitățile de voluntariat le-au apropiat cel mai mult, dar și le-au demonstrat cât de diferite sunt.

„Cum se spune, voluntariatul unește, el unește cei mai tari oameni. La început e un pic mai greu să intri în această sferă, pentru că aici încerci să te dezvolți foarte mult pe plan personal, dar și profesional. Datorită acestor activități ne-am format noi deprinderi, am învățat să devenim mai comunicabile, mai responsabile, mai punctuale și mai grijulii una față de alta”, a mărturisit Vlada.

Pentru că sunt încă eleve la liceu, cele două suflete energice spun într-un glas că proiectele în care se implică în acest moment le vor ajuta foarte mult să-și aleagă profesiile de viitor. Ba mai mult decât atât, Vlada este sigură că în următorii ani se va implica de organizarea evenimentelor.

„Ne dorim să fim în mișcare, să comunicăm cu ceilalți și să nu stăm într-un singur loc. Dacă ne întrebați: ambele vreți? Da, avem aceleași idei ce ține de domeniul pe care-l vom alege, dar vom vedea cu timpul”, spun gemenele.

În spatele celor două tinere mereu gata să-ți sară în ajutor, stau zeci de evenimente: Bucurie în Mișcare, Gustar, IA Mania, Underland și alte experiențe care le-au adus un bagaj de cunoștințe.

„Practic de la fiecare activitate de voluntariat primeam diplome, dar peste un timp am început să-l practicăm fără ca să ne mai avem nevoie de ele, pentru că îți dai seama că o faci pentru tine, ci nu doar pentru o simplă hârtie”, spune Andreea.  Întrebate fiind despre ce semnifică pentru ele voluntariatul, fetele nu au stat mut pe gânduri și ne-au mărturisit că „pe lângă faptul că lucrezi te și mai distrezi, călătorești, faci cunoștință cu persoane noi, faci schimb de idei și opinii, e ca și o altă lume în care poți fi tu acea persoană adevărată, fără să te mai ascunzi în spatele cuiva, fără ca să-ți mai pui o mască și să nu fii tu”.

„Datorită activităților de voluntariat în care ne-am implicat am ajuns să fim ceea ce suntem noi azi, niște fetițe optimiste, mereu gata să înfrunte orice, mereu cu o bună dispoziție și cu zâmbetul pe buze, responsabile de ceea ce fac și care știu să aprecieze orice moment, orice clipă petrecută alături de persoane dragi. Am devenit mai atente la cei din jur, am ajuns să știm practic orice organizator și am demonstrat lumii că voluntariatul nu e doar o muncă fără răsplată, ci cu o mulțime de premii sufletești, dar totodată și materiale”, spune Vlada.

„Datorită voluntariatului ni s-au deschis o mulțime de oportunități, inclusiv și faptul că am găsit mai ușor de lucru. E o șansă foarte bună pentru orice adolescent să se descopere pe sine și să cunoască de ceea ce e în stare”, a adăugat Andreea.

Adolescenta mai spune că pe precum alte domenii, voluntariatul are și cealaltă parte, mai sumbră și care nu le prea place unor oameni: „am avut cazuri în care organizatorii habar nu aveau idee de însăși termenul de „voluntar”, ei îl asociau cu lucrul, dar când vezi așa atitudine, singura opțiune e să pleci de la eveniment”.

Fetele recomandă tinerilor să facă voluntariat, dar doar dacă o vor face din plăcere și nu pentru premii sau laude, pentru că „asta e ceva benevol și dacă îți place să încerci ceva nou și să ieși din zona ta de confort nu ai decât”.

„În ziua de azi, tinerii ar prefera să stea în telefoane, în loc să se implice și să interacționeze cu alți oameni, dar dacă nu suntem noi cei care aduc schimbarea, atunci cine?”, mai spune spune Andreea.

„Trăiți momentele, încercați ceva nou de fiecare dată, ieșiți din zona de confort și faceți cunoștință cu cei din jur, fiți optimiști și zâmbiți!”. Vlada și Andreea Sajin

Foto: Andreea Vlada Sajin via Facebook

Articole asemănătoare

Back to top button