fbpx

foto | Albastru, galben și roșu! Unde și de către cine a fost arborat drapelul Republicii Moldova în cei 11 ani de la oficializarea sărbătorii?

27 aprilie – ziua în care aducem un omagiu unuia dintre cele mai importante și valoroase simboluri statale – drapelul Republicii Moldova. Anul acesta se împlinesc 11 ani de când îl sărbătorim, iar cu această ocazie, am decis să reflectăm într-un articol asupra realizărilor și succeselor demonstrate de moldoveni peste hotare. 

Urmărește-ne pe Telegram și Instagram.

În această ordine de idei, ținem să menționăm că pe lângă personalitățile care apar în acest material, mai sunt o mulțime de oameni care au dus faima tricolorului până departe. Îi felicităm pe toți și le dorim multă baftă!❤

Radu Albot

Radu Albot este un jucător de tenis profesionist din Republica Moldova. Conform performanțelor sale, el este cel mai bun tenisman basarabean din toate timpurile. În luna august 2014, el a reușit să fie primul moldovean ajuns în prima rundă la turneul US Open. La 27 iulie 2015, Albot a intrat în TOP 100 ATP la simplu, devenind primul și singurul moldovean care a reușit această performanță.

Captură foto 

Ion Sturza

Ion Sturza, unul dintre foștii premieri ai țării, este cel care a arborat drapelul Republicii Moldova pe cel mai înalt munte din Africa, Kilimanjaro. Tricolorul a fost mângâiat de bătaia vântului la o altitudine de 5895 de metri, în anul 2015. În fotografie, Sturza apare alături de fiul său, Dan.

Foto: moldova9.com

Polina Gurenko

Polina Gurenko este prima care a adus Moldovei medalia de aur la un campionat european la karate WKF, în 2017. Aceasta a reprezentat țara alături de alți 13 sportivi și doi antrenori. În cadrul competiției, tânăra a fost cea care a obținut cea mai semnificativă victorie și a devenit o candidată a Jocurilor Olimpice de Tineret Buenos Aires, care a avut loc în anul următor.

Colaj: ZUGO/ Foto: realitatea.md

Nicolae Juravschi

Nicolae Juravschi este președintele Comitetului Național Olimpic al Republicii Moldova. El este cel care însoțește și susține toți sportivii moldoveni care sunt selectați pentru a participa la Jocurile Olimpice. Prima participare a țării noastre la compețiție a fost în iarna anului 1994, la Lillehammer. Începând de atunci, Moldova nu a ratat nici o participare.

Tradițional, la deschiderea evenimentului, cei înscriși în competiție defilează cu drapelul țării din care provin. Vedeți mai jos câteva fotografii cu ai noștri conaționali la Jocurile Olimpice. Printre participanții care s-au întors în Republica Moldova cu medalii se numără Nicolae Juravschi, Victor Reneischi, Serghei Mureico, Oleg Moldovan, Vitalie Grușac, Veaceslav Gojan.

Foto: sputnik.md

An de an, la concursul muzical Eurovision, tricolorul Republicii Moldova este arborat de către cântăreții ce merg să ne reprezinte țara. Una dintre cele mai bune prestații a avut-o trupa SunStroke Project. Băieții au reușit să se califice pe locul trei, aducând astfel Moldovei una dintre cele mai semnificative victorii.

Printre ceilalți participanți care s-au evidențiat la acest concurs muzical se numără formația Zdob și Zdup, Pavel Parfeni, Nelly Ciobanu, Geta Burlacu și Aliona Moon.

Cele trei culori ale simbolului nostru național – albastru, galben și roșu, au fost prezentate cu mult fast și de elevii olimpici care ne-au reprezentat țara la competițiile internaționale.

Tradițional, drapelul nostru apare în fotografiile diasporei, atunci când, rând pe rând, moldovenii de peste hotare merg să își exprime dreptul la vot.

Foto: tv8.md

Articole asemănătoare

Back to top button