fbpx

foto | Arbitrii moldoveni de Rugby, vestiți la nivel mondial. Ce merite au aceștia și care sunt scopurile pentru anul viitor

Recent întorși acasă de la Campionatul European de Rugby, arbitrii moldoveni se pot bucura de succesul de a arbitra meciuri la nivel mondial.

Urmărește-ne pe Telegram și Instagram.

Potrivit acestora, întreg anul 2023 s-au focusat pe întărirea grupului actual al comisiei de arbitri din Moldova.

„Federația se mândrește cu ei și ne străduim anual să organizăm în Moldova cursuri de perfecționare pentru arbitrii locali, invitând specialiști de la Rugby Europe și World Rugby. De asemenea, îi trimitem pe arbitrii noștri la cursuri în străinătate dacă calendarul ne permite,” a declarat Președintelui Federației Sportive Naționale de Rugby, Anatolie Curechi.

Grupul arbitrilor internaționali a crescut anul acesta de la 3 la 4 arbitri. Victor Lungu este cel care a primit oportunitatea de a oficia pe arena internatională.

Este vorba despre Procopi Eugeniu, Tipa Anatol, Chipercean Valeriu și Lungu Victor.

Foto: Federatia Nationala de Rugby

Pe plan internațional, acest an a fost cel mai bogat în delegări pentru arbitrii moldoveni. Aceștia au fost parte a peste 10 evenimente sportive de talie mondială.

Chiar dacă în mare parte sunt plecați la competiții internaționale, pe plan competitional intern, cu succes reușesc să oficieze toate competițiile organizate de Federație.

Pentru anul 2024, arbitrii moldoveni de Rugby au scopul de a-și mări grupul de arbitri, planificând un curs World Rugby Nivel 1 – Introducere în Arbitraj, în ianuarie 2024.

„Numărul competițiilor și a echipelor crește, și noi trebuie să ținem pasul cu această creștere,” a menționat arbitrul moldovean de Rugby, Eugeniu Procopi.

În același timp, potrivit Președintelui Federației Sportive Naționale de Rugby, Anatolie Curechi, planifică să introducă un program de schimb de experiență cu alte țări din Europa pentru a oferi oportunitatea arbitrilor sa exploreze alte culturi și să învețe de la colegii din alte țări.

Un alt scop al Federației pentru anul care vine este dezvoltarea diversității în arbitraj.

„La moment avem 2 arbitri femei – Cristina Popescu și Anastasia Popa. Scopul nostru este să atragem și să dezvoltam fetele care vor să devină arbitri, și să ajungem cât mai curând la balanța potrivită din acest punct de vedere,” a mai adăugat Procopi.

Potrivit președintelui, Anatolie Curechi, Federația Europeană, la fel, depune mult efort în a continua dezvoltarea oficialilor de meci.

Arbitrii internaționali care reprezintă Moldova participă periodic și la diverse workshopuri online pentru a fi la curent cu trendurile în arbitraj și a dezvolta un arbitraj contextual.

„Pe plan local am avut câteva workshopuri pentru dezvoltarea arbitrilor activi. Pe plan internațional am avut 2 arbitri – Victor Lungu și Valeriu Chipercean care au completat cu succes cursul Nivelul 2 World Rugby, care a avut loc la Amsterdam în primăvara anului 2023” a relatat arbitrul moldovean de Rugby, Eugeniu Procopi.

Ulterior, aceștia au fost invitați la un workshop organizat de Rugby Europe în Praga, unde au avut oportunitatea de a se dezvolta.

Amintim că în acest an, după o pauză de patru ani, Federația Sportivă Națională de Rugby a reușit să organizeze un meci internațional acasă, la Chișinău, de unde desigur nu au lipsit și arbitrii moldoveni.

Articole asemănătoare

Back to top button