fbpx

foto | A început tabăra de vară GirlsGoIT, ediția a X-a. Participantele vor învăța discipline din domeniul educației IT

100 de fete, cu vârste între 14 și 20 de ani, participă la tabăra de vară GirlsGoIT, startul căreia a fost dat vineri, 19 iulie. În cadrul ceremoniei de deschidere a taberei, ajunse la a X-a ediție, tinerele participante din întreaga republică s-au familiarizat cu programul și specialiștii sub îndrumarea cărora vor dezvolta practici necesare domeniului IT. Timp de zece zile, fetele vor participa la ateliere divizate în șase discipline, numite track-uri, în cadrul cărora vor dezvolta pagini web, vor analiza baze de date sau vor crea designul unor pagini web.

Urmărește-ne pe Telegram și Instagram.

Oportunitățile taberei de vară GirlsGoIT

Suntem la a X-a ediție de tabără de vară GirlsGoIT, o ediție aniversară în care fete din întreaga țară vor învăța timp de 10 zile domeniul IT și STEAM. Participantele au avut ocazia să aleagă domeniile necesare lor: de la dezvoltare web până la securitate informațională și design de utilizator de platforme. O echipă de traineri dedicați domeniului vor ajuta fetele să exploreze domeniul IT, scopul de bază al fetelor fiind de a înțelege dacă își doresc o carieră în acest domeniu sau, cel puțin, dacă vor să se regăsească în sfera IT. La finalul acestei tabere, participantele au ocazia să rămână în comunitatea GirlsGoIT în roluri diferite. Ele pot să devină trainere sau mentore și să predea anumite subiecte de interes din domeniul IT pentru alte tinere din țară. Ele pot să ia rolul de ambasadoare, să revină în comunitățile locale și să organizeze activități în școlile sau centrele de tineret din care vin”,  a declarat Mihaela Iurașcu, co-fondatoarea TEKEDU.

Prezentă la ceremonia de deschidere a taberei, șefa Direcției implementare politici și programe de tineret al Agenției Naționale pentru Tineret, Aliona Dumbrăveanu, a îndemnat participantele să fie implicate în ceea ce fac, menționând că domeniul IT este tot mai prezent în viața de zi cu zi: „Mă bucur ca deja nu mai vorbim despre tehnologii informaționale ca ceva pentru viitor, pentru că tehnologiile fac parte din toate domeniile, începând cu educație, agricultură, inginerie. Știu că pentru realizarea acestui proiect, pentru organizarea acestei tabere, s-a bătut la multe uși. Sper că fetele se vor regăsi în acest domeniu și vor transforma pasiunea pe care o au într-o profesie de succes. Această tabără poate fi o trambulină către sfera lor viitoare de activitate”.

Coordonatoarea Fondului Canadian pentru Inițiative Locale în Republica Moldova, Silvia Bicenco, le-a urat participantelor la tabăra de vară să fie răbdătoare și perseverente în a-și descoperi talentele în domeniul IT: „Canadian Fund for Local Initiatives susține proiecte în mai multe domenii, însă domeniul de egalitatea de gen merge ca o linie roșie prin absolut toate activitățile pe care le implementăm și pe care le susținem. Mă bucur să văd atât de multe fete talentate, adunate de echipa TEKEDU. Pentru participante, această tabără poate fi o experiență pentru 10 zile, dar poate fi o experiență și pentru următorii ani sau poate pentru întreaga viață, pentru o carieră profesională. Orice ar decide fetele după aceste 10 zile de instruire, eu le doresc răbdătoare, putere și perseverență pentru descoperirea talentelor pe care le au”.

Din participante – în ambasadoare sau mentore

Și la această ediție, foste participante ale taberei de vară GirlsGoIT vor fi ambasadoare și/sau mentore la cele șase track-uri, în cadrul cărora actualele participante vor dezvolta pagini web, vor analiza anumite baze de date, vor crea designul unui pagini web și chiar vor realiza atacuri mici asupra unor baze de date. 

„Anul trecut am participat, în cadrul taberei de vară, la track-ul Frontend Dinamic, unde am creat o pagină web pentru tinerii care își caută un job. Datorită acestei experiențe am decis să vreau să urmez o carieră în domeniul IT și anume să creez pagini web. Anul acesta deja particip în calitate de ambasadoare responsabilă pentru track-ul Prototipare. Aici fetele vor învăța foarte multe instrumente, astfel încât să fie pregătite pentru un internship, pentru a aplica la un job, vor înțelege dacă își doresc să creeze pagini site-uri, să exploreze robotica sau securitatea cibernetică”, a spus una dintre ambasadoarele taberei de vară GirlsGoIT, Valeria Postică.

„Consider că proiectul GirlsGoIT prezintă o oportunitate inedită pentru tinere de a se manifesta și de a decide dacă doresc să urmeze o carieră în domeniul IT. Pentru mine acesta nu este un simplu proiect, ci este ceva mai mult și sunt implicată în această tabără pentru al treilea an, primii doi în calitate de participantă, iar acum în calitate de ambasadoare. Datorită cunoștințelor acumulate în cadrul proiectului am participat la un internship în cadrul companiei AMDARIS, unde mi-am îmbogățit cunoștințele. Mă bucur că și în acest an fetele au oportunitatea să studieze mai multe track-uri, acoperind diferite domenii, astfel încât la finalul taberei să aibă și cunoștințe în domeniul IT, precum și oportunitatea de a rămâne în comunitatea GirlsGoIT în calitate de ambasadoare sau chiar membre”, a spus o altă ambasadoare a taberei din acest an, Antonela Gorobivschi.

Pasionate de IT

Participantele taberei de vară GirlsGoIT spun că programul este o oportunitate bună pentru a decide dacă vor sau nu să activeze în domeniul IT.

„Sunt pasionată de domeniul IT, iar această tabără este o oportunitate bună pentru mine. Urmează să particip la track-ul HTML, să cunosc mai bine acest limbaj de marcare și să înțeleg dacă am suficientă răbdare și putere să lucrez cu tehnologiile”, a mărturisit una dintre participante la tabăra de vară GirlsGoIT, Vlada Sîrbu.

„Consider că tabăra de vară este o oportunitate bună de a înțelege dacă domeniul IT mi se potrivește pentru o viitoare carieră și dacă pot combina plăcutul cu utilul”, a spus o altă participantă, Mirela Neamțu.

„IT-ul se va regăsi în orice domeniu”

La rândul lor, reprezentantele companiilor private partenere taberei de vară GirlsGoIT le-au îndemnat pe participante să pășească cu încredere în domeniu.

„În Republica Moldova, 30% din angajații domeniului IT sunt fete și femei. În țara noastră sunt peste 1800 de companii care vă așteaptă pe băncile de lucru. Dacă la finalul acestei tabere veți considera că IT-ul este pentru voi, îndemnul meu este să mergeți și să încercați, pentru că IT-ul se va regăsi în orice domeniu, nu vom putea face nimic fără tehnologii în agricultură, medicină, economie națională și internațională”, a declarat administratoarea parcului pentru tehnologia informației „Moldova IT Park”, Marina Bzovîi.

„Am observat, de multe ori, că fetele de la GirlsGoIT se conectează și fac echipe chiar și după 5 ani de la absolvirea programelor. Ele formează parteneriate sau chiar se angajează datorită programelor pe care le-au urmat aici. În toate companiile cu care am lucrat se regăseau absolvente a GirlsGoIT, iar recomandarea mea este ca în aceste 10 zile să creați conexiuni, legături care vă vor ajuta să profesați în domeniul IT”, a spus managera TBC Fusion Works, Elizaveta Bazilevici.

Tabăra de vară GirlsGoIT, ediția a X-a, se desfășoară la Chișinău în perioada 19-29 iulie. La proiect participă 100 de tinere cu vârsta cuprinsă între 14 și 20 de ani, din toată Republica Moldova. Programul își propune să sporească interesul fetelor față de tehnologii informaționale prin educație și advocacy.

Informațiile publicate la rubrica „Advertoriale” sunt articole comerciale plasate în urma unei colaborări cu agenți economici sau agenții de publicitate cu scopul de a promova produse, servicii sau pentru a contribui la vizibilitatea brandului. Pentru detalii privind publicitatea pe portalul de știri ZUGO, vă rugăm să ne contactați la adresa de e-mail contact@zugo.md sau la numărul de telefon 068 013 424.

Articole asemănătoare

Back to top button