fbpx

foto | A fost lansat noul model al permisului de conducere și al celui provizoriu. Ce schimbări conțin actele?

Din 1 ianuarie 2020 au fost puse în circulație permisul de conducere al Republicii Moldova de modelul 2019 şi permisul de conducere provizoriu de modelul 2019, aprobate anterior de Guvern.

Urmărește-ne pe Telegram și Instagram.

În permisele de conducere de tip nou câmpul „Grupa sangvină” nu este prevăzut. Dar în permisele de conducere de model 2015 ca măsură provizorie, datele privind grupa sangvină au fost substituite cu semnul „<”, ceea ce semnifica lipsa datelor în câmpul de date respectiv.

Încă o modificare prevede înscrierea în permisul de conducere naţional al Republicii Moldova de modelul 2019, precum şi în permisul de conducere provizoriu de modelul 2019 a subcategoriei AM (moped). Aceste modificări au fost operate în cadrul normativ naţional la propunerea Centrului de Armonizare a Legislaţiei al Cancelariei de Stat a Republicii Moldova, cu scopul conformării permisului de conducere la cerinţele Uniunii Europene. Astfel, şi posesorii de mopede, vor avea nevoie de un permis de conducere.

La perfectarea permiselor de conducere de model 2019, în cazul în care persona deţine dreptul de a conduce vehicule din categoria de bază, în permis se va înscrie inclusiv subcategoria de vehicul pe care aceasta o include, cu condiţia că conform Adeverinţei medicale a conducătorului de vehicul şi a candidatului pentru obţinerea permisului de conducere (F-083/e) prezentată, persoana respectivă urmează a fi aptă fizic şi mental de a conduce vehicule din subcategoria ce urmează să fie înscrisă în permis în baza categoriei superioare deţinute.

Permisul de conducere naţional de model 2019 reprezentă o cartelă din policarbonat, cu gravare laser, de formatul ID-1, de pe care este exclus câmpul de date nr. 14 „Grupa sangvină”, dar în schimb sunt rezervate alte două spații: 13 și 14 pentru unele eventuale inscripționări de autoritatea emitentă. Pe verso, în tabelul categoriilor de conducere, este introdusă şi subcategoria AM (moped).

Articole asemănătoare

Back to top button