fbpx

foto | 516 ani de la trecerea în neființă a lui Ștefan cel Mare. Vezi cât de bine cunoști această personalitate

Ștefan al III-lea, supranumit Ștefan cel Mare și Sfânt, a fost domnul Moldovei între 1407 și 1504. Perioada lui de domnie a fost cea mai lungă din epoca medievală din Țările Române.

Urmărește-ne pe Telegram și Instagram.

Ștefan cel Mare este considerat o personalitate marcantă a istoriei României, înzestrată cu mari calități de om de stat, diplomat și conducător militar. În timpul domniei sale, Moldova atinge apogeul dezvoltării statale, cunoscând o perioadă îndelungată de stabilitate internă, prosperitate economică și liniște socială.

Din primii pași la domnie, odată urcat pe tron în 1457, Ștefan al III-lea, în vârstă de 28 de ani, a dat dovadă de o minte strălucită a unui conducător de stat. Înțelegând că baza economiei cnezatului o reprezintă prelucrarea pământului — agricultura, el a organizat consolidarea acesteia, confiscând terenuri agricole considerabile de la boierii neonești și hoți.

Pe plan extern a reușit să ducă o politică realistă, având două principii: impunerea sau susținerea unor conducători favorabili în țările vecine mici – Țara Românească și Hanatul Crimeii – și o politică de alianțe care să nu permită nici uneia dintre marile țări vecine – Imperiul Otoman, Regatul Poloniei și Regatul Ungariei – să obțină o poziție hegemonică față de Moldova.

Foto: Moldova în timpul lui Ștefan cel Mare, 1483

A încercat, fără succes, realizarea unui sistem de alianțe internaționale împotriva turcilor, trimițând soli la Papa de la Roma, Veneția, Ungaria, Polonia, Cehia și Persia. Pe parcursul domniei a dus peste 40 de războaie și bătălii, câștigând o mare parte dintre ele. Cel mai mare succes militar l-a reprezentat victoria zdrobitoare din Bătălia de la Vaslui, împotriva unei puternice armate otomane, conduse de Soliman-Pașa.

A fost căsătorit de trei ori, cu Evdochia – fiica marelui cneaz de Kiev, Maria din Mangop – din familia imperială bizantină și Maria Voichița – fiica lui Radu cel Frumos, căsătorii în care s-au născut șapte copii. Bogdan al III-lea este cel care a succedat la tron după Ștefan cel Mare.

Marele domnitor s-a stins din viață pe 2 iulie 1504. Trupul neînsuflețit a fost înmormântat la Mănăstirea Putna. Înainte de a trece în neființă, Ștefan cel Mare i-a dat fiului său – Bogdan al III-lea – un ultim sfat: „Menține pacea cu Imperiul Otoman”.

Foto:doxologia.ro

Articole asemănătoare

Back to top button