fbpx

Fermierii cer Guvernului limitarea importului de cereale: „Blocarea exporturilor în România ar fi o catastrofă definitivă”

Asociația Forța Fermierilor solicită Guvernului introducerea unui mecanism stabil și durabil de limitare a importului cerealelor și oleaginoaselor, modelat după practicile instituite în România și Bulgaria.

Urmărește-ne pe Telegram și Instagram.

Într-un comunicat de presă al Asociației, reprezentanții au atras atenția că lipsa unor restricții de import nu doar va dezechilibra piața internă, dar și va pune în pericol exportul grâului, porumbului și floarei soarelui în România, care a atenționat țara noastră despre pericolul reexportului cerealelor și oleaginoaselor din Ucraina.

„Forța Fermierilor cere ca Guvernul URGENT să introducă un mecanism stabil și durabil privind limitarea importului cerealelor și oleaginoaselor, similar cu cele instituite în România și Bulgaria. Atragem atenție că lipsa restricțiilor de import, menționate mai sus, nu doar va dezechilibra piața internă, dar și va pune în pericol exportul grâului, porumbului și floarei soarelui în România, care nu odată a atenționat țara noastră despre pericolul reexportului cerealelor și oleaginoaselor din Ucraina. Iar blocarea exporturilor în România ar fi o catastrofă definitivă pentru fermierii din Moldova.”, se arată în meesaj.

La 4 octombrie 2023 Comisia Situații Excepționale la insistența permanentă a fermierilor a introdus pentru perioada stării de urgență sistemul de licențiere a importurilor de cereale și oleaginoaselor. Deși măsura respectivă a fost aplicată cu mare întârziere, aceasta totuși a stopat prăbușirea prețurilor pe piață internă, după ce chiar atestăm în ultimele două luni creșterea lentă a prețurilor la grâu, porumb și floare soarelui.
Recent autoritățile au anunțat că starea de urgență urmează să fie ridicată începând cu 1 ianuarie 2024, ceea ce înseamnă că toate deciziile CSE se anulează automat, inclusiv decizia din 4 octombrie 2023. Noi cunoaștem că compania Trans Oil intenționează să importe din Ucraina circa 300 mii tone de floare soarelui, ceea ce din nou ar afecta interesele agricultorilor autohtoni.

Articole asemănătoare

Back to top button