fbpx

Epidemie de gripă: Care este diferența dintre răceală și gripă și când trebuie ținuți copiii acasă

Care este diferența dintre răceală și gripă. Valul de viroze respiratorii şi gripe se amplifică de la o săptămână la alta.

Urmărește-ne pe Telegram și Instagram.

În acest context, specialiştii estimează că această tendinţă se va tempera abia în februarie. Această perioadă se caracterizează printr-o incidenţă crescută a infecţiilor respiratorii la copii, atrag atenţia medicii.

Din păcate, Republica Moldova nu este singura țară afectată de valul de viroze. Se pare că sezonul de gripă din Europa a debutat mai repede în acest an.

Epidemie de gripă în Europa

Mai multe țări europene, precum Germania, Belgia și Slovacia, au declarat deja epidemie, din cauza înmulțirii cazurilor infecții respiratorii.

În Germania, numărul celor diagnosticați cu gripă este extrem de ridicat, iar în mai multe regiuni aproape toate paturile de la Terapie Intensivă sunt ocupate. Potrivit Institutului Robert Koch, aproape 9 milioane de persoane suferă de o boală respiratorie, fiind atins cel mai ridicat nivel din ultimii trei ani.

Din cauza penuriei de medicamente cu care se confruntă Germania, mai multe farmacii au început să prepare siropuri pentru combaterea febrei în caz de nevoie.

O creștere semnificativă a numărului de cazuri de infecții respiratorii a fost raportată și în Belgia. Potrivit Institului Național de Sănătate Publică din Belgia, numărul de cazuri de gripă a crescut la nivelul celor cu Covid.

Iar în Slovacia, autoritățile au declarat epidemie de gripă înainte de Crăciun și se așteptă ca al doilea val să izbucnească până la finalul lunii februarie.

Care este diferența dintre răceală și gripă și când trebuie ținuți copiii acasă
Medicii precizează că, în mod normal, un copil face între 6 şi 9 episoade de infecţie respiratorie acută într-un an, însă numărul îmbolnăvirilor poate creşte dacă cel mic este în colectivitate sau într-o familie numeroasă.

Sugarii sunt mai sensibili în faţa infecţiilor respiratorii şi cu cât vulnerabilitatea imunologică este mai mare, cu atât riscul să facă form mai zgomotoase este mai mare.

Preşedintele Societăţii Române de Pediatrie, profesor doctor Doina Pleşca, spune ce face diferenţa la un copil între o răceală simplă şi o gripă.

„Gripa se caracterizează printr-un debut acut: febră mare, rezistentă, mialgii, starea alterată, nas care curge, nas înfundat, usturime în gât.

Răceala comună, așa-numitul guturai, care și el este produs de alte virusuri, are o evoluție progresivă, nu este foarte zgomotoasă. De multe ori copilul este subfebril, îi curge nasul, este obstruat, dar aceste simptome sunt mult mai bine tolerate”, a declarat Doina Pleşca, potrivit doctorulzilei.ro.

Medicul a mai adăugat că în cazul în care copilul este indispus, nu vrea să mănânce, zace, are o temperatură de până la 37,5 grade Celsius este un copil care anunță că ceva va apărea și este prudent ca în aceste situații cei mici să fie ținuți acasă.

Articole asemănătoare

Back to top button