fbpx

„Eliberarea de fascismul lui Putin trece prin Ucraina”. Când cred opozanţii liderului de la Kremlin că va pierde Rusia războiul

Victoria Ucrainei împotriva Rusiei este precondiţie pentru o tranziţie democratică la Moscova, estimează opozanţii ruşi ai regimului Putin, invitați la Conferinţa de Securitate de la Munchen. „Eliberarea de fascismul lui Putin trece prin Ucraina”, spune Gary Kasparov, fost campion mondial la șah, scrie Digi24.

Urmărește-ne pe Telegram și Instagram.

O victorie a trupelor ucrainene este „condiţia prealabilă a democraţiei în Rusia”, a explicat Garry Kasparov, unul dintre principalii opozanți ai preşedintelui Vladimir Putin, în marja Conferinţei de Securitate de la Munchen.

Kasparov a participat la o masă rotundă dedicată „viitorului democratic” al Rusiei alături de fostul oligarh Mihail Hodorkovski, Ianna Nemţova, jurnalistă şi fiica lui Boris Nemţov, opozant rus asasinat la Moscova în 2015, precum şi istoricul Irina Şerbakova, co-fondatoare a ONG-ului Memorial şi laureată a Premiului Nobel pentru Pace în 2022.

„Eliberarea de fascismul lui Putin trece prin Ucraina. Ruşii trăiesc într-o bulă. Ea poate fi spartă doar dacă ideea imperiului se prăbuşeşte datorită unei înfrângeri militare”, a subliniat Garry Kasparov, care a părăsit Rusia în urmă cu un deceniu, potrivit AFP, preluată de Agerpres.

În opinia sa, „războiul va fi pierdut atunci când vor fi conştienţi că pierd războiul” şi nu în funcţie de câştigurile şi pierderile unor teritorii. Astfel, el a cerut occidentalilor să continue să acorde ajutor. „Nicio cheltuială nu este excesivă pentru Ucraina”, crede Garry Kasparov.

„Ca să ieşi în stradă în Rusia trebuie să fii foarte curajos”

„Ceea ce este de temut este o dezescaladare” şi relaxarea eforturilor din partea aliaţilor Kievului, a adăugat Hodorkovski, închis între 2003 şi 2013 după ce fusese unul dintre cei mai bogaţi oameni din Rusia.

Şerbakova, al cărei ONG, care urmărea în special documentarea crimelor stalinismului, a fost dizolvat la sfârşitul anului 2021, a spus că împărtăşeşte această viziune a unei victorii ucrainene ca o condiţie esenţială pentru o schimbare democratică în Rusia.

„Este o perioadă tragică, este dureros de auzit pentru ucraineni pentru că ei plătesc cu sânge, dar (…) ca să ieşi în stradă în Rusia trebuie să fii foarte curajos”, a spus ea.

Ea a avertizat împotriva manipulării care are loc în Rusia. „Are loc o rescriere a istoriei”, pentru că ruşii „nu simt nevoia să se confrunte cu crimele comise în trecut”, în perioada URSS.

„Una din greşelile de după căderea URSS a fost că nu au existat suficiente eforturi pentru a explica oamenilor ce înseamnă democraţia”, a explicat Ianna Nemţova.

„Pentru un posibil viitor democratic trebuie vorbit societăţii ruseşti: majoritatea sunt neutri, nu sunt interesaţi de Ucraina, nu cred că nu pot avea vreo influenţă, aşa că sunt pasivi”.

„Cea mai mare misiune a noastră este să îi ajutăm să reflecteze asupra atrocităţilor comise în Ucraina”, a adăugat ea.

Articole asemănătoare

Back to top button