fbpx

Eclipsa de soare: Orașele din Republica Moldova și orele la care poate fi văzută

O eclipsă de Soare inelară va avea loc la 10 iunie 2021. Este cea de-a 16-a eclipsă inelară din secolul al XXI-lea. Eclipsa inelară va fi vizibilă din nord-estul Canadei, Groenlanda, Oceanul Arctic (trecând peste Polul Nord) și din nordul Extremulului Orient Rus, iar eclipsa parțială va putea să fie observată dintr-o regiune largă de mii de kilometri, ca nordul și estul Americii de Nord, cea mai mare parte a Europei și nordul Asiei.

Urmărește-ne pe Telegram și Instagram.

Este de remarcat faptul că, în timpul unei eclipse inelare, coroana solară nu este vizibilă.

De pe teritoriul Republicii Moldova eclipsa va putea fi admirată ca eclipsă parțială din aproape tot teritoriul. În România, eclipsa va putea fi observată din nordul și centrul județului Timiș, din județele Arad, Bihor, Satu Mare și Maramureș, din Bucovina, din întregul teritoriu al Transilvaniei și din cea mai mare parte a Moldovei.

Foto: astro-urseanu.ro

În Republica Moldova, eclipsa va putea fi urmărită la:

Bălți, ora 13:32
Chișinău, ora 13:42
Tiraspol, ora 13:52

Foto: astro-urseanu.ro

Pentru a observa cu ochiul liber o eclipsă de Soare, este nevoie de un filtru solar special. Fără acest filtru observarea eclipsei duce la accidente grave ale ochiului, care pot ajunge până la orbire. Filtrul cel mai accesibil este filtrul de sudură cât mai dens, însă, din cauza grosimii sticlei, pot apărea imagini duble. Filtrul ideal, numit filtru Mylar, este o peliculă aluminizată care oprește radiațiile periculoase.

Vezi și: Eclipsă de soare la început de vară. Când și în ce zone va putea fi observată

Articole asemănătoare

Back to top button