fbpx

După trei ani, în R. Moldova a fost înregistrat primul caz de rujeolă. Ce este această boală

Agenția Națională pentru Sănătate Publică informează despre confirmarea unui caz de rujeolă, după o perioadă de 3 ani, ultimul fiind înregistrat la 25.03.2020.

Urmărește-ne pe Telegram și Instagram.

Cazul de rujeolă a fost confirmat la o persoană cu vârsta de 43 ani, din mun. Chișinău, recent revenită dintr-o călătorie din afara țării. Boala a început acut cu prezența simptomelor de oboseală, dureri musculare, cefalee, urmate de febra 38,40C, dureri la deglutiție, tuse uscată, iar apoi au apărut erupțiile cutanate pe față, cu extinderea ulterioară pe trunchi și membre. Persoana s-a adresat după asistență medicală la IMSP Spitalul Clinic de Boli Infecțioase „Toma Ciorbă”, unde a fost spitalizată.

Rujeola este considerată o infecție extrem de contagioasă care se transmite pe calea aeriană, de la persoana bolnavă. Se manifestă prin debut brusc cu febră înaltă, inițial cu conjunctivită, frică de lumină, lacrimare, eliminări din nas, tuse uscată, și în a 3-4 zi de boală se asociază cu un exantem cutanat (pete roșii confluente pe piele), care primar apare în regiunea feței și gâtului, și apoi se extinde pe tot corpul.

Copiii nevaccinați prezintă un risc foarte mare de a se îmbolnavi și dezvolta complicații, cele mai frecvente fiind laringita, pneumonia, meningita.

Acoperirea vaccinală împotriva rujeolei în Republica Moldova este sub recomandările Organizației Mondiale a Sănătății de 95%. Datele statistice arată că la vârsta de 1 an, aceasta este 84,2%; la 7 ani – de 92,6%; la vârsta de 15 ani este de 93,6%.

În ultima perioadă, autoritățile din sănătate au întreprins mai multe acțiuni întru creșterea vigilenței lucrătorilor medicali în scopul depistării precoce și infomării despre orice caz suspect la rujeolă pentru a întreprinde măsuri de izolare și limitare a răpândirii infecției. Au fost petrecute și acțiuni în cadrul unor campanii de intensificare a procesului de vaccinare la nivel național în scopul creșterii și promovării vaccinării copiilor contra rujeolei, atât din grupurile țintă, dar și cei care, din diferite motive, nu sunt încă vaccinați până la moment.

În acest context, încurajăm toți părinții să verifice dacă copiii au fost vaccinați împotriva rujeolei conform calendarului de vaccinare la medicul de familie, iar dacă nu – să răspundă apelului nostru și să-și vaccineze copiii nevaccinați cât mai curând posibil.

Vaccinarea este unica metodă prin care părinții își pot proteja copiii contra rujeolei, deoarece tratament specific acestei infecții nu există.

Vaccinul împotriva rujeolei este foarte sigur și eficient. O singură doză de vaccin este eficientă în proporție de 97% în prevenirea bolii.

Articole asemănătoare

Back to top button