fbpx

După catastrofa feroviară din Grecia, premierul Mitsotakis anunţă alegeri în mai

Premierul grec Kyriakos Mitsotakis a anunţat marţi seară, trei săptămâni după o catastrofă feroviară care a condus la numeroase manifestaţii împotriva guvernului său, că alegerile generale vor avea loc în mai, fără a preciza data exactă, scrie Agerpres.

Urmărește-ne pe Telegram și Instagram.

„Pot să vă spun cu siguranţă că alegerile vor avea loc în mai”, a afirmat liderul partidului conservator Noua Democraţie într-un interviu acordat canalului de televiziune privat Alpha, în contextul în care coliziunea coliziunea a două trenuri care a făcut 57 de morţi pe 28 februarie a suscitat un val de furie în ţară cu zeci de mii de persoane pe străzi.

Mandatul guvernului conservator, aflat la putere de aproape patru ani, expiră la începutul lui iulie, potrivit Constituţiei. După cum au relatat mai multe media, guvernul plănuise iniţial să organizeze alegeri în aprilie, dar ciocnirea frontală a două trenuri, cel mai grav accident feroviar din istoria ţării, a şocat Grecia şi a constrâns guvernul să-şi revizuiască planurile.

Accidentul a fost atribuit în primul rând şefului de gară aflat de serviciu în acea seară. El a fost inculpat şi arestat preventiv.

Dar experţi şi media au arătat cu degetul responsabilităţile guvernului Kyriakos Mitsotakis care timp de patru ani nu a reuşit să facă faţă problemelor cronice ale căilor ferate.

Criticat vehement pentru gestionarea considerată dezastruoasă a acestui accident, premierul a promis „transparenţă absolută” în ancheta judiciară.

Grecia era deja în perioada preelectorală după ce vara trecută a izbucnit scandalul interceptărilor telefonice care a dat o lovitură gravă guvernului.De atunci, opoziţia de stânga a cerut constant demisia guvernului şi organizarea de alegeri anticipate.

Articole asemănătoare

Back to top button