fbpx

Doi medici din Ungheni, acuzați de malpraxis. Ar fi stabilit diagnostice eronate unui copil

Doi medici din cadrul Spitalului Raional Ungheni sunt învinuiți de comiterea infracțiunii de încălcarea din neglijenţă a regulilor şi metodelor de acordare a asistenţei medicale, care a dus la vătămarea gravă a integrității corporale.

Urmărește-ne pe Telegram și Instagram.

Potrivit procurorilor, pe data de 13.12.2021, în jurul orelor 08:35, primul învinuit, aflându-se în exercițiul funcției de medic de gardă în Secția UPU a Spitalului Raional Ungheni, a preluat pacientul minor ce fusese transportat la spital de echipa de Asistență Medicală Urgentă, și în pofida diagnosticului stabilit de către ultimii cu tabloul clinic de apendicită acută, a evaluat pacientul superficial, fără examinare instrumentală și de laborator și fără solicitarea consultației specialistului din domeniul chirurgiei, acțiuni ce sunt obligatorii în asemenea cazuri, iar în rezultat a stabilit un diagnostic eronat de „gastrită acută”, pacientul fiind îndreptat la medicul de familie, pentru tratament în condiții de ambulator.

Ulterior, la 16.12.2021, aproximativ la ora 14:40, pacientul nominalizat s-a adresat repetat în aceeași secție cu durere abdominală acută, cu acuze de febră, cefalee, inapetență. Același medic, repetat, l-a examinat superficial, stabilindu-i un alt diagnostic eronat de „colică intestinală” și în mod incorect nu a dispus internarea acestuia.

Tot la 16.12.2021, în momentul în care pacientul s-a adresat repetat în Secția UPU cu aceleași simptome, al doilea învinuit, i-a stabilit pacientului un diagnostic eronat.

Potrivit Raportului de expertiză judiciară, încălcarea regulilor și metodelor acordate a asistenței medicale de către medicii respectivi, au provocat progresarea procesului patologic cu agravarea stării generale a pacientului minor și dezvoltării complicațiilor severe (perforație apendicelui, peritonită generalizată, sepsis, șoc endotoxic), care au prezentat pericol pentru viață, iar aceste consecințe se califică ca vătămare corporală gravă.

Minorul a fost transportat la Institutul Mamei și Copilului din Chișinău, unde în rezultatul a două intervenții chirurgicale extrem de complicate a fost salvat.

Învinuiții riscă o pedeapsă maximă de până la 3 ani de închisoare.

Articole asemănătoare

Back to top button